Световната волейболна лига за мъже отново във Варна

Президентът на Българската федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров не скри желанието морската столица да остане волейболен център

България ще заяви София и Варна за домакинските си мачове от Световната лига догодина. Това обяви президентът на Българската федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров, който не скри желанието морската столица да остане волейболен център. Той поясни, че заявките ни ще бъдат зала "Арена Армеец" в столицата и "Конгресна" в ДКС във Варна, но през 2013-та ще се вземе решение къде точно волейболните ни национали ще посрещнат Аржентина и Полша. 

Вече е ясна и официалната програма на Световна лига`2013, която се различава от тиражираната последните дни. Според новия регламент България ще има само две домакинства, които ще бъдат в трети и шести уикенд на надпреварата съответно на Аржентина (21-23 юни) и Полша (12-14 юли). 

Стартът на националите ни вече със старши треньор Камило Плачи ще бъде във Франция (7-9 юни). Вторият уикенд на СЛ за нас ще бъде почивен, след което домакинстваме на Аржентина. Следват две поредни гостувания на волейболистите ни - първо на САЩ (28-30 юни) и след това на Бразилия между 5 и 7 юли. Последните ни мачове от груповата фаза на комерсиалната надпревара ще бъдат в България срещу шампионите в лигата Полша между 12-14 юли. 

Финалите на СЛ`2013 ще бъдат от 16 до 21 юли, като има вариант не една, а две държави да вземат съвместно домакинството. 

„Целта на новия формат на Световната лига е да се върне комерсиалният елемент. Делегацията ни бе против ние да имаме само две домакинства, а не три. Дадохме за пример дори схемата на футболния турнир за Купата на България, но бразилците възразиха“, каза заместник председателят на УС на БФВ и отговорник по международната дейност Иван Тодоров. 

От своя страна Лазаров пък обяви: „Имаме своите шансове и да отидем отново на финали на Лигата. Всички отбори започват промяна на съставите и поколенията си. В бъдеще, ако се придвижим напред в световната ранглиста, ще може и ние да се възползваме от плюсовете на новия регламент. В бъдеще се готвят промени на регламентите също така на Световната купа и Световното първенство“. 

Програма на участието на България в Световна лига`2013:

Групова фаза:

1 кръг (7-9 юни) Франция – България

2 кръг (14-16 юни) България (почива)

3 кръг (21–23 юни) България – Аржентина

4 кръг (28-30 юни) САЩ – България

5 кръг (5-7 юли) Бразилия – България

6 кръг (12-14 юли) България – Полша

Финали:

16-21 юли

Домакинът/домакините ще бъдат допълнително определени