Варненският затвор с рекорд: 27 дни мъж окован с белезници за леглото!

Комисията за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание към Съвета на Европа потресена от килиите в България

Затворите във Варна и Бургас са най-критикуваните в доклад на Комисията за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание към Съвета на Европа, разпространен днес след посещението на нейни представители у нас през май тази година. Условията в килиите в двата града са определени като неприемливи и примерите за това са много.

В документа се отбелязва, че пренаселеността остава основен проблем за местата за изтърпяване на наказанията в България, включително и за двата посетени затвора. Във Варна на затворниците се падат не повече от метър-два лично пространство. В доклада българските власти са призовани да удвоят усилията си за решаването на проблема, съобщава БТА. Комисията отбелязва, че в своя отговор българските власти са уверили, че частични или пълни ремонти на затворите в страната са залегнали в програма за периода 2011-2013 г., но се наблюдава липса на достатъчно средства.

Във Варна и Бургас делегацията е получила множество информации за корупционно поведение на надзирателите, заради което в доклада се препоръчва взимането на сериозни мерки по този въпрос, включително с предприемането на разследвания. Служителите карали осъдените да им плащат дори за осигуряване на медицински грижи, които им се полагат безплатно и по закон. Властите у нас са посочили, че се предприемат мерки по стратегията за предотвратяване на корупцията, като конкретно в Бургас след две проверки са уволнени двама служители в затвора, а трето разследване е в ход.

В бургаския затвор представителите на комисията са чули множество оплаквания за нанасяне на побой на арестантите от страна на надзирателите, като същевременно оплакалите се са показали убедителни белези в подкрепа на своите твърдения. Гостите са били запознати с видеозапис от камерите за наблюдение в затвора, на който се вижда как служител бие затворник. Българските власти са съобщили, че в резултат на последвалото разследване по този и други сериозни случаи са били уволнени двама служители, включително директорът на затвора. Във Варна пък е отбелязан рекорд за най-дълго окован затворник - той останал закопчан с белезници за леглото си 27 дни.

Друг установен проблем в двата посетени затвора, определен като сериозен, е състоянието на здравните грижи, полагани за арестантите, в резултат на липса на служители и на материали. Според комисията равнището на служителите там не позволява те да бъдат наричани здравни работници. Препоръчва се Министерството на здравеопазването да се обвърже по-тясно с процеса на подбора, обучението и оценката на кадрите, предоставящи медицински грижи в местата за лишаване от свобода. От София е получен отговор, че е в ход процедура за избор на лекар за затвора в Бургас.

Комисията изразява задоволство, че в двата посочени затвора са предприети стъпки по приобщаването на осъдените с доживотни присъди към останалите лишени от свобода. Същевременно се изразява съжаление, че от българския Наказателен кодекс не е премахнато наказанието с доживотен затвор без право на замяна. Според комисията това наказание е нечовешко, тъй като не съдържа никаква надежда за освобождаване на осъдения.