Строят корито на река Батова, местните я кръстиха Бат' Бойкова

Животът

03-12-2012, 14:10

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Бетоновото корито, над което ще има и два моста, ще спре наводненията в Долище

Бетоново корито с дължина близо 650 метра вече има река Батова в централната част на село Долище в Аксаковска община. Изграждането на коритото, плюс укрепването на още 100 метра земна маса, е по оперативна програма "Регионално развитие" и струва 740 000 лв. 5% от тях са съфинансирани от община Аксаково. Укротяването на реката Батова, която минава през центъра на селото, е проблем от много години. Само за последните няколко реката поне четири пъти е заливала огромни площи в Долище. 

Новото корито, над което ще има и два моста, ще спре наводненията, обясни кметът на община Аксаково инж. Атанас Стоилов. Самото строителство струва малко над 540 хил. лв. Останалите пари са за проектиране, строителен надзор и одит на проекта. Строителството се оказало доста сложно, тъй като силата на реката не е намаляла и се е наложило водата да се отбива. Изпълнител на строителните дейности е "Трансстрой". Целият обект трябва да бъде завършен до юни 2013 година. 

Откакто тече строителството на коритото, местните вече наричат реката Бат' Бойкова, вместо Батова. Според тях личната намеса на премиера Бойко Борисов е станала причина да се построи коритото. Проблемът с наводненията в селото стоял от десетилетия, но сега благодарение на премиера, който понякога ходел в горите край Долище на лов, щял да се реши, коментираха местни. 

Проектът е одобрен, защото беше много добре подготвен, казаха с усмивка от община Аксаково. Отвори се мярка по оперативна програма "Регионално развитие" и ние кандидатствахме, уточниха от там и допълниха, че дали лично премиерът е имал пръст в одобрението от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е управляващ орган по програмата, няма как да знаят.