Празнични съвети за най-красивите коледни снимки

Мисия Варна

02-12-2012, 09:29

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Бързи,смели и сръчни с фотоапаратите

Кога, ако не на Коледа и Нова година ще извадим фотоапаратите. Къде, ако не на маса ще нащракаме най-щурите снимки. Да, но нека избягаме от това клише. Ето няколко полезни предпразнични съвета от az-genata.bg за уникални снимки за мили спомени.
Разглеждайки вече не албумите, а папките със снимки от миналогодишните празненства, много от нас могат смутено да заявят „Та снимките са правени само на масата!“ В момента, в който гостите дойдат и всички се наредим около масата, домакинята забравя за себе си и се посвещава на тях, мъжът помага, доколкото може, а децата търчат напред-назад и създават допълнителна еуфория. Впоследствие някой за секунди грабва вниманието на всички, прави 2-3 общи снимки и по този начин увенчава събитието. Малцина могат да обяснят кога и от кого са направени следващите 200 снимки, но за жалост – не се и опитват, а трият 2/3 от тях, които не са на фокус.
Донякъде позната история? Явно трябва да се замислим как да материализираме върху снимки спомените си по-успешно. Ето няколко препоръки:
Излезте навън! Разбира се, в случай, че има мека покривка от прясно навалял, чист, бял сняг. Снимайте, докато децата правят снежен човек и отпечатват ангелчета с телата си или докато се замерят със снежни топки. Побързайте, преди да сте станали вие мишената!
Снимка с украсата. Не чакайте да дойдат гостите, за да се порадвате на украсата – снимайте я веднага щом е готова. Наредете децата до елхата. Може да ги карате да застанат всяка година на едно и също място, за да може след десетилетие-две да направите всички равносметка – кой колко е пораснал.
Подаръците. Като стана въпрос за коледното дърво, няма как да не се сетим и за подаръците. Опаковайте ги хубаво или ги сложете в красиви торби и задължително затруднете получателите в частта с отварянето, за да имате време да запечатате момента на нетърпение и щастие в погледа им.
Трапезата. Наредете я и направете снимка преди да сте седнали – та това е истинско произведение на изкуството, плод на старанието на всяка домакиня. Позволете и на децата да участват в приготовленията и снимайте процеса на работата.
И един малък фотографски съвет – снимайте не когато всички казват „зеле“, а когато се усмихват или смеят от сърце. Обективът не трябва да ги смущава, а да ги изненадва. Бъдете бързи и ловки – точният момент никога не стои да ви чака. Трябва сами да го грабнем.