Алкохолният туризъм - в специални курорти, сексът - под контрол

АСО туризмът - генерира всяка година по 75 милиона евро приходи само на Златни пясъци

Туристите, идващи у нас за секс, алкохол и опиати, да бъда насочвани към 2-3 определени туристически комплекса или да обитават отдалечени бази специално за тях. Около тази идея се обединиха участниците в поредния от туристическите дебати, организирани от Икономическия университет и Колежа по туризъм.

"Запазихме позициите си на традиционните пазари - Русия, Румъния и Германия. Отчитаме ръст на туристите от Централна Европа - Полша, Унгария, Чехия, Словакия. Именно на тези пазари ще очакваме развитие и в бъдеще. Добри са новините и за записванията на миналите вече борси за следващото лято. Интересът към България като дестинация ни дава основания да говорим и за повишаване на цените". Така шефът на Гранд хотел Варна и зам.-председател на Общинския съвет Иван Портних очерта тенденциите на изминалото лято. Той призна, че сезонът бил особено къс  - започнал късно и свършил рано. "Това не се случва за първа година и усилията ни трябва да бъдат насочени в тази посока - по-дълъг сезон, повече работни дни за всички, заети с туризма във Варненско", каза Портних и изреди резервите за постигане на това: културно-историческият туризъм и балнеологията.

АСО туризмът (алкохол, секс и опиати) - генерира всяка година по 75 милиона евро приходи само на Златни пясъци. В същото време приходите от нощувки са едва 66 милиона евро. Цифрите изнесе директорът на туристическия колеж във Варна Стоян Маринов. Той очерта и последиците от все по-масово навлизане на АСО туризма по нашите курорти: ще идат все по-малко семейства с деца и хора от третата възраст, а сезонът ще става все по-къс, защото АСО туризмът се свързва само с морска почивка, но не и с културно-исторически пътувания, които са спасението срещу прекалено краткия активен сезон у нас. Така все по-малко посещавани ще стават музеите и културно-туристическите обекти в страната, ще последва отлив на качествени туристически кадри. Ще се увеличи престъпността.

Общо около 9 хиляди жрици на любовта работят в страната ни. Те заработват 900 милиона лева за година. Над 18 хиляди са българките, които проституират по света, оповести още Маринов. Здравето на секс труженичките у нас и на техните клиенти обаче не се контролира, бизнесът не се облага с данъци и на практика е нелегален.

"Страшна работа!", възкликна кметът на Варна Кирил Йорданов, след като изслуша цифрите. Той припомни случаи от практиката си като съдия в годините на социализма, когато проституцията била забранена със закон. Тогава момичетата за забавления се назначавали за камериерки в хотелите - така хем имали регламентирани доходи, за да не попадат под ударите на закона, хем били близо до туристите, чиито нужди още тогава сме се стремели да задоволяваме с цената на всичко.

Според световно изследване приходите от туризъм за лесбийки, гейове, бисексуални и травестити възлиза на 165 милиарда долара за 2012 г. През 2013 г. тази сума се очаква да достигне 181 милиарда долара. Увеличението от близо 10% е два пъти по-голямо отколкото във всички останали видове туризъм. "Максимум удоволствие за минимум време", е максимата на съвременния туризъм. Чуждите туристически представителства сами търсят за клиентите си подобни услуги, напомниха доайените на бранша. Според тях културният туризъм трябва да върви и с предлагане на всички видове забавления. За целта проституцията трябва да бъде узаконена и изнесена в контролирани публични домове, както е било в България от 1918 до 1944 г. За феновете на алкохолния туризъм пък трябва да бъдат изградени специални леки постройки - старите къмпинги край Златните били подходящи за това, където младежите да се отдават на вакханалии без да пречат на никого. "В Гърция и Турция те купонясвят там цяло лято, често рушат и чупят, а след сезона влизат багери и събарят всичко, за да сглобят нови постройки напролет", разказаха туроператори.

В момента режимът в страната е лицемерен - проституцията уж е забранена, но има голямо предлагане на такива услуги и държавата трябва да заеме ясна позиция, каза и кметът на Варна Кирил Йорданов.