Хванали над тон незаконна риба, борсата на пазара - изрядна

Мисия Варна

30-11-2012, 13:03

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цигани се бият с брадва, не казват за какво

Рибната борса преди Никулден

ВИДЕО: Инспектори от ИАРА и Агенцията по храните плъзнаха на проверки за рибата преди Никулден

1150 кг незаконно уловена риба в региона са хванали инспектори от ИАРА Варна и Агенцията по безопасност на храните от началото на година. Освен рибата са заловени и 300 кг нерегламентирано уловени миди и 100 кг рапани. Една част от изловената риба е върната във водоемите, друга е изгорена на Екарисажа. Има и такава, която след изследвания извършени от Агенцията по храните е раздадена на социални заведения, разказа шефът на ИАРА Варна Георги Михайлов. От началото на годината са извършени над 4000 проверки на търговската мрежа за нерегламентирани продажби на морска храна. Има съставени над 60 акта. Една трета от тях са на улични търговци. 

Инспекторите днес проверяваха Рибната борса на Централния пазар. Те следиха за хигиена, документи за произход на рибата и пр. Обектите на борсата са в отлично състояние, сега трябва да видим дали и самите търговци нямата нарушения, посочи д-р Марияна Иванова - главен инспектор в Агенцията по храните преди да започне инспекцията. След края й, при която бяха проверени всичките 15 обекта на Рибната борса се оказа, че търговците са изрядни. Не са констатирани никакви нарушения, похвали ги инспекторите. Според продавачка на риба пък не варненската борса била най-проверяваната, но търговците нямат притеснения, защото всичко им било наред. 

Не така стоят нещата на базар "Левски" обаче, където проверяващите днес изловиха двама търговци, които продават риба без необходимите документи за първа продажба и произход на стоката. На нарушителите са съставени актове. От тях е иззета 20 кг риба. 12 кг е лефер, а други 8 кг са от вида салака. Рибата е предадена за унищожение в екарисажа, заради неясния произход.

ВИДЕО: По време на проверките