Арестуваха собственика на "Ина" Георги Мишков в Гърция

Соченият за собственик на кораба „Ина” Георги Мишков, чийто екипаж бе обвинен от гръцките власти в участие в организирана престъпна група за контрабанда на цигари, е бил арестуван и отведен с белезници в съдебната зала, където днес се гледа делото срещу моряците.

Това стана ясно от пряко включване на репортер на СКАТ от мястото на събитието. Роднини на задържаните български моряци в гръцкият град Нафплио на полуостров Пелопоноез, потвърдиха пред БЛИЦ, че в момента там се гледа делото срещу техните близки и действително техният най-голям кошмар е закопчан. От външното министерство заявиха, че има такава неофициална информация, но тя не намира към момента официално потвърждение

Роднини на задържаните моряци разкриха пред БЛИЦ, че преди дни Мишков е заминал за Гърция, но не за да се срещне с моряците ни. Подозренията на някои от близките са, че Мишков, който е подготвил рейса на кораба и наел моряците са, е отишъл в Гърция, за да разговаря капитана. Според тях, той е искал да се спазари по някакъв начин с руския гражданин, да не си отваря устата, че е получавал нареждания пряко от него. Самото задържане на Мишков обаче на практика означава, че най-вероятно той ще отговаря пред съда като оператор на кораба. Другият собственик на „Ина” - Станчо Вълчев коментира пред БЛИЦ, че не е информиран за задържането на Мишков. „Говорих със сина му, с когто отидоха в Гърция, който каза, че „няма такива работи”, обясни Вълчев. Той добави, че Мишков е отишъл на своя глава там, като според корабособственика – никой не го е изпращал и оторизирал да бъде оператор.

Арестът му пък дошъл след като българи от гръцката общност в Нафплио сигнализирали, че той е в страната, а тамошните власти издали заповед за задържането му.

Делото е започнало при засилени мерки за сигурност. Разпитани са били и полицаите, които са извършили задържането на плавателния съд преди повече от година и половина край гръцките брегове. Близките на моряците силно се надяват те да бъдат оправдани и по-скоро да се завърнат по домовете си. Роднините са убедени, че обвиненията срещу моряците са „правен абсурд” и Темида няма да остане сляпа за това. Очаква се до часове съдът да се произнесе.