Варненски журналист сред фаворитите на класацията за „Човек на годината“ 2012

Мисия Варна

28-11-2012, 00:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Спас Спасов е 9-ти от общо 32-ма номинирани

До 30 ноември всеки българин може да даде своя глас за “Човек на годината” 2012. За годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността на Български хелзинкски комитет (БХК) има 32 номинации. Три от тях са варненски - за бившия външен министър Иван Станчов, за кореспондента на вестниците "Дневник" и "Капитал" Спас Спасов и за сдружение "Варна диша". 

Гласуването за наградата на публиката се извършва през сайта www.humanoftheyear.org.
Журито ще избере носител на голямата награда “Човек на годината” 2012 и подгласници, измежду всички получени номинации. Победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония на 10 декември 2012 г. - Международния ден на правата на човека.
"Номинираните тази година отразяват широк спектър на гражданска активност в обществен интерес – от протестиращите на Орлов мост до Animal Rescue Sofia, от Олга Дукат до Асоциацията на европейските журналисти, от Иван Станчов до Инициативата за прозрачни съдебни назначения", пишат организаторите.

Номинациите за “Човек на годината” бяха отворени от 1 до 31 октомври включително. Всеки можеше да номинира човек, организация или група. Измежду всички постъпили номинации ръководството на журито допусна само онези, които са за конкретна правозащитна дейност, най-вече в периода ноември 2011 – октомври 2012 г. Дейността трябваше да е насочена към защита на основните човешки права, като бяха допустими и номинации на хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека – например, защита правата на животните и опазване на природата.
Наградите “Човек на годината” са морални и нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.
Тази година журито е в състав: Маргарита Илиева, Иван Бедров, Мими Фурнаджиева, Мирослава Тодорова, Нели Огнянова, Петя Владимирова, Христо Комарницки, Яна Бюрер Тавание.

Варненският журналист Спас Спасов сега заема 9-та позиция с 214 гласа. Той е номиниран "заради журналистическата чест, с която отстоява върховенството на закона, защитата от расистка пропаганда на омразата и правото на обществеността на информация за интересите, които стоят зад решенията на институциите
Номиниран е "заради сигнала, който изпрати до главния прокурор по повод расистката статия „Боклуци“ на Кеворк Кеворкян. В тази статия Кеворкян ползва множество обидни квалификации и внушения, основаващи се на етническата принадлежност на конкретни младежи от ромски произход.
Номиниран е и заради важните му, в обществен интерес, журналистически материали срещу расизма, като последния, „Шпицкоманда или кой се грижи за това, което държавата не смее да свърши сама?“ В него авторът казва: „Трите момчета от Добрич и Крушари, които се снимаха в предизвикателни пози с портрети на личности от българската история, паднаха в капан. Али, Васведин и Севдин станаха жертва на комплот, сглобен от лицемерието на ксенофобията, национализма и медиите“.

През последните няколко години Спасов публикува статии, които търсят обяснения за противоречията около проекта „Алея Първа“.
"Хора като Спас Спасов са важни – за да не станем всички жертва на комплота на омразата и преследването", е записано в номинацията.

Засега класацията води частния независим сайт „Биволъ“ с 857 гласа.

Втори с 667 са Сдружение „ГЛОУ” за кампанията му „Аз държа на себе си!”, посветена на стимулирането на младите хора да заемат активна позиция за осигуряване спазването на личните ни правата, равенството на половете и подобряване качеството на живот в България.

Тома Белев, който има 419 гласа, е номиниран със следните мотиви:
„за приноса му в развитието на гражданското общество в България и смелата гражданска позиция за опазването на горите и защитените територии".

319 гласа и четвърто място имат засега "Господари на ефира".

Деница Сачева е номинирана от Надя Хамами от името на асоциация „Свободна Сирия“ и има 290 гласа.


Димитър Воев е номиниран посмъртно със следните мотиви:
„През 1990 г., бидейки само на 25 год., Димитър Воев бе сред малкото хора в България, който се застъпи открито и недвусмислено за хората и децата в Русе, за правото им на здраве и живот. Без да жали сили и средства от себе си.
В Русе от години съществуваше проблемът със систематичното обгазяване на гражданите му с отровния хлор и други вредни химикали". Той има 285 гласа.


Протестиращите на Орлов мост са груповата номинация, набрала 275 привърженици.

На осмо място с 269 гласа засега е Бояна Петкова. След като втората й дъщеря, Мери, се ражда мъртва през април 2012 година, Бояна научава, че според действащото законодателство мъртвородените бебета се третират като “биологични отпадъци” и се изгарят на екарисажа заедно с другите болнични отпадъци. Тези бебета на практика стават „собственост на болницата“, която ги изземва с раждането им; родителите им нямат право нито да ги кремират, нито да ги погребат. Бояна се бори срещу това.


Останалите варненски номинации Сдружение „Варна диша“ и Иван Станчов засега имат съответно 170 и 63 гласа.