Комшиите ядат рибата ни

Новините

27-11-2012, 17:52

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Родните мидени ферми шашнаха Европа

Ако се установи, че има свръхпредлагане, финансирането на проектите за развъдници и ферми ще бъде спряно

Съседите от Румъния ядат основно българска риба. Консумацията на морска храна при комшиите е 10 пъти по-голямо от тази у нас. Това показват данните на Националния статистически институт. Ако българинът изяжда 5-6 килограма риба годишно, то румънецът хапва 50-60. Именно затова родните производители на аквакултури са се ориентирали към съседния пазар.

"За Румъния се изнася се шаран, сом, каракуда, амури и толстолоб", каза шефът на изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" Драгомир Господинов. "Рибата в Румъния по принцип не стига заради недобре развитото им рибно стопанство. За разлика от тях ние имаме прекрасни условия за развъдници на риба. Разполагаме с над 4200 водоема и всеки от тях може да се зариби", уточни той. 

Дали има свръхпредлагане на местния пазар на риба и миди ще установяват от ИАРА. Изследването е поискано от производители, които смятат, че пазарът е залят от продукция, а продължават да се одобряват нови проекти за изграждане на ферми и развъдници по оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство". Основните оплаквания идват от производителите на шаран и миди. Количеството шаран, което е регистрирано като уловено у нас за миналата година е 2000 тона.

Ако се установи, че има свръхпредлагане финансирането на проектите ще бъде спряно. Едва ли обаче ще се стигне до тази мярка, защото дори и родния пазар да не успее да поеме количеството, то световния успява да изконсумира всичко, смята Господинов.