Родните мидени ферми шашнаха Европа

Мисия Варна

27-11-2012, 16:58

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

"Такива стопанства не сме виждали другаде", коментирали европейските одитори

Бурни овации са получили българските мидени ферми от европейски ревизори. Високата оценка е дадена и в приключилия преди дни одит от Европейската комисия. "Такива стопанства не сме виждали другаде в Европа", коментирали одиторите. Това разказа шефът на изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" Драгомир Господинов. С европари е финансирано изграждането на 8 мидени ферми в страната. 2 от тях са завършени и вече работят. Това  са "Дълбока" и "Бляк сий шелс". Високите стандарти в двете стопанства буквално "събрали очите" на евроинспекторите. 

Въпреки суперлативите обаче, производителите все пак имат своите проблеми. На кръгла маса по проблемите за отглеждането и пласирането на черупчестите, която се проведе във Варна те се оплакаха от дъмпинг и нелоялна конкуренция.

Според председателя на асоциация "БГ Фиш" Йордан Господинов в големите вериги магазини се продават миди, които не отговарят на задължителните изисквания. От Агенцията по храните контрираха, че такова нещо във Варна няма. Мидите, които се търгували в града и региона отговаряли на всички изисквания. Продажбата на миди събрани от канала от роми също бе отчетена като проблем. "Тези ядки не са за консумация. Всеки, които си купи от тях втори път няма да иска да яде каквито и да е миди", посочи управителят на "Бляк сий шелс" Найден Станев. По думите му тази практика е намаляла благодарение на служби за контрол, но все пак все още се срещат мургави, които търгуват мидени ядки. До този момент са написани 20 акта на нарушители. Основният конкурент на местните производители са чилийските мидени ядки. Те са по-скъпи от българските, но се купуват масово от заведенията, защото у нас все още няма сертифициран производител, който да предлага само ядки. 

Консумацията на миди у нас се е вдигнала с 300%, посочи още Станев. Това се е случило благодарение на изключителните качества на черноморската вода, които правят продукцията с много добри свойства. От 2011 г. у нас са били произведени 746 тона миди.