Половината млади - безработни

Новините

26-11-2012, 16:34

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Младежите се оплакват, че работят без трудови договори, че им се внасят минимални осигуровки и че им се бавят заплатите

Повече от половината млади хора в страната са безработни. Това показва анкета на КНСБ проведена съвместно от синдикалната организация и „Младежки форум 21 век“ анкета сред 3000 младежи. Само 43% са посочили, че имат работа. Останалите не успяват да си намерят първа работа след завършването си. Най-голямото препятствие според младежите е огромното разминаване между изискванията на пазара и реалните компетенции и умения, които те имат от  учебните заведения.

55 на сто от анкетираните са категорични, че основният проблем е голямата безработица, съобщи лидерът на КНСБ инж. Пламен Димитров във Варна. Т72% пък посочват, че са осигурявани на реалните си заплати, но Димитров изрази съмнения, че това е вярно. Само 28% от хората с работа си признават, че работодателят им ги осигурява на доста по-ниска сума или на осигурителния минимум, а останалото се плаща под масата. Като цяло всички се оплакват и от ниското заплащане на труда, с което трябва да се примиряват. Едва една трета от всички обаче казват, че не знаят изобщо правата си и как да ги защитят.

Младите основно се оплакват от това, че  работят без трудови договори, че им се внасят  осигуровки изчислени на минималния праг, както и че им се бавят заплатите.