Морската гимназия във Варна става национална?

Мисия Варна

26-11-2012, 16:34

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Държавата и общините си делят професионалните гимназии

Единствената професионална гимназия в морския град, която може да се сдобие със статут на национална е Варненската морска гимназия "Св. Николай Чудотворец", става ясно от предвидените промени  в проектозакона за предучилищно и училищно образование. Той ще бъде разгледан в парламента в петък, съобщи в Габрово зам.-министърката на образованието Милена Дамянова.

Според промените професионалните гимназии вече ще бъдат три вида - общински и държавни, а някои от държавните ще станат национални. „Една гимназия, едно училище, което е с национално значение би трябвало да се радва на по-различно отношение от страна на държавата, а не само в наименованието си да съдържа думичката "национално". Министерският съвет вече ще определя, кои училища ще бъдат с национално значение", уточни Дамянова. По нейните думи единният стандарт ще се запази за тях в същия размер, както за останалите училища, но в зависимост от учебното заведение това може да означава по-голяма стипендия за учениците, по-бърза реализация на пазара на труда. Списъкът с училищата с национално значение ще бъде преразгледан и вероятно ще бъде разширен.

Зрелостниците от професионалните гимназии вече ще имат възможност да полагат като втори, а не като трети държавен зрелостен изпит матурата по професия. Ако предложението бъде прието, то ще стане факт за дванадесетокласниците през 2013/2014 г., след влизане на закона в сила, каза още Дамянова.

По отношение на задължителната детска градина зам.-министър Дамянова коментира , че няма как родителите, които са привърженици на домашното образование да са съгласни с това. „Предвидили сме срок - 2016 г. за влизане на разпоредбата в сила. Няма как едно дете да се социализира, като си стои вкъщи, няма как да се научи да работи в екип, нещо, което много липсва на нашите ученици", каза тя и добави, че новият закон дава възможност за полудневна организация и почасови занимания.

Около 200 млн.лв. са били инвестирани за последните 3 години по ОП "Регионално развитие" за ремонти на училища и за изграждане на детски ясли и градини .В закона е предвидено да има изрична програма, която да действа до преходния период за четиригодишните - 2017 г. за подпомагане на общините за разкриване на нови места.