Станишев: Народът видя в Борисов Индже войвода

Животът

24-11-2012, 14:30

Снимка:

Impact Press Group/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

България ще върне 40% от еврофондовете без да ги усвои, предупреждава бившият премиер

Народът видя в Бойко Борисов Индже войвода и така гласува за него. С това неочаквано сравнение бившият премиер Сергей Станишев обясни защо БСП е изгубила властта преди 3 години въпреки, според него, успешното му управление. Така както Индже войвода хем бил кърджалия, хем помагал на хората, така и Бойко Борисов: "Всички знаеха за фирмата му Ипон и връзките му с мутрите, но си казваха - той е добър човек", обясни соцлидерът и заключи: "Хората са прави, дори когато грешат. Важното е само да не повтарят грешките си".

Във Варна Сергей Станишев заяви "дълбокото си съжаление и тревога" от невъзможността на правителсвото да отстои интересите на България в дебатите за новата финансова рамка на Европейския съюз през следващия програмен период. Дори в новия вариант на евробюджета, предложен от Херман Ван Ромпой, парите за България са много под желаните от правитеслвото ни 20 млрд. евро. Така например сумата, която България трябва да получи като компенсация за затварянето на АЕЦ "Козлодуй" е 260 млн. евро вместо исканите 450 млн. евро. Словакия и Литва, "които са в същата ситуация" като страната ни, получили 100% увеличение от предишния вариант на бюджета. За България сумата е нараснала едва с 30%. Причина за това, според Станишев, била слабата усвояемост на европейските пари, отпуснати за нас в отиващия си 7-годишен период. България ще върне около 40% от полагащите й се суми, защото не е успяла да ги усвои, прогнозира председателят на ПЕС. Той изчислил, че за да бъдат инвестирани в българската икономика всичките 7 млрд. евро от текущия програмен период, всяка година след първите 2 организационни трябва да се усвояват по 1,5 млрд. евро. За 2011 г. обаче изплатените пт фондовете суми по проекти били едва 531 млн. евро.

Станишев постави и въпроса за договора за транзит на руски газ през периода 2006 -2030 година. Според параметрите му България трябва да получи от "Газпром" за транзит на синьо гориво по добре развитата българска газопреносна мрежа поне 2,5 млрд. лева плюс инфлационна корекция на сумата. "Остава ли тази уговорка в сила сега след подписването на догорова за Южен поток никой не казва", категоричен е Станишев.