Долу ръцете от Спортна зала!, вече и със закон

Промени в Закона за физическото възпитание и спорта отмениха публично-частното партньорство за спортните обекти от национално значение

Всички мераци на частни инвеститори по отношение на варненския Дворец на културата и спорта бяха попарени с последните изменения в Закона за физическото възпитание и спорта, публикувани в брой 87 на Държавен вестник.

Сега Народното събрание отмени възможността, приета заедно със Закона за публично-частното партньорство, която даваше право на спортните обекти с национално значение да бъдат включени в търговски оборот и в публично-частното партньорство. По силата на промяната, която влиза в сила от 1 януари 2013 г. Спортна зала и другите бази в Приложение 1 не "могат да се предоставят на концесия за строителство и/или концесия за услуга при условията и по реда на Закона за концесиите".

В списъка на спортните обекти и съоръжения с национално значение влизат 17 бази, повечето от които в столицата. Под номер 12 още от 2008-а година там е варненската Спортна зала, както и Национална спортна база "Спортпалас" край Златни пясъци.

С този статут се гарантира запазване тяхната цялост, възможността за ползването им от студенти за обучение по различни видове спорт и за практикуване на спорт от граждани в свободното им време, мотивира решението си законодателят.

Варненският Дворец на спорта и културата отдавна е обект на апетити от страна на инвеститори. Проекти за хотел над Търговския център, подземен паркинг и голф на мястото на паркинга и куп други идеи трябваше да гарантират възкръсването на занемарения комплекс, който през последните години загуби една по една емблематичните прояви, на които традиционно беше домакин. Мераците на инвеститорите държеше настрани високата оценка на съоръжението, умишлено приета от общинския съвет преди 15-ина години, именно с цел да бъде стопирана продажбата на Спортна зала за жълти стотинки. По-късно формулата на инвеститорския интерес беше сменена и се заговори за така модерното Публично-частно партньорство: прокуристът на общинското АД "ДКС" Симеон Варчев заяви неотдавна, че "публично-частното партньорство е единственият начин", да бъде осигурено бъдещето на емплематичната за Варна сграда.

Варчев не спря до тук, а нарече „мижава работа“ управляваното от него дружество и заклейми намеренията на общинския съвет да го превърне в общинско предприятие с фиксирани щат и бюджет.

С промените в Закона за физическото възпитание и спорта Дворецът и останалите национални спортни обекти стават обект на „особени грижи“ от министъра на спорта, обясняват вносителите на поправката.  Остава и министърът на осигури финансиране за животоспасяваща реконструкция на Спортната зала. Още повече, че Варна е единият от градовете на Европейското по волейбол през 2015 г. От държавния бюджет вече бяха финансирани изграждането на нова спортна зала в столицата, (Арена-Армеец), задели и 3,6 млн. лева за довършване на зала "Колизеумът" в Пловдив. Сега е ред на Варна.