Пак отложиха присъдата срещу Иван Славков

Пледоариите остават за 28 ноември

Делото, по което обвиняем е и бившият общински съветник и вече лидер на ГОРД във Варна Иван Славков, отново беше отложено днес.

Съдът така и не чу пледоариите на защитниците на петимата подсъдими. Преди обед заседанието пропадна заради отсъствието на единия от адвокатите, който бил зает покрай друго досъдебно производство. В 14 часа защитникът на Янко Колев – Каратиста, адвокат Тодор Касабов, вече беше в залата, но до нормална работа на съда така и не се стигна.

Следобедът мина в бурни словесни престрелки между обвинението и защитата по повод искането на адвокатите обвиняемите да говорят преди пледоариите. Какво ще реши съдът ще стане ясно на 28 ноември.

"Искам това дело да приключи по най-бързия начин. То се точи близо три години и половина в съдебна фаза. По начина, по който се развива процесът, начина, по който го водят прокурорите и с този съдебен състав резултатът е предначертан на тази инстанция. Очаквам оправдателна присъда, за да надделее разумът в последния момент”, заяви след провала на сутрешното заседание Иван Славков.

Той беше задържан на 20 октомври 2008 г. и прекара в следствения арест почти 4 години. Обвинението срещу него е за създаване, ръководене и участие във въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици, склоняване на жени към проституция, трафик на хора и пране на пари. Петимата подсъдими днес са последните от общо 24 задържани по делото. Останалите 19 признаха вината си, сключиха споразумения с прокуратурата и са вече на свобода. Бившият общински съветник от ДПС и експрезидент на ФК "Спартак" избра да доказва невинността си в продължителен съдебен процес: над 40 заседания досега. Преди година Иван Славков беше независим кандидат за общински съветник. От седмица е координатор за Варна на партия ГОРД и най-вероятно водач на листата на сдружението, създадено от евродепутата Слави Бинев, който поиска евронаблюдатели за делото на Славков, както и съпартиецът му да бъде изслушан от ресорни комисари и председатели на комисии в Европарламента.