Лампи вардят храм от крадци

Мисия Варна

22-11-2012, 16:37

Снимка:

© Impact Press Group/архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

След като е няколко пъти обиран, параклисът "Св. Андрей Първозвани" може и да се сдобие с осветление

Последният осветен православен храм във Варна - параклисът "Св. Андрей Първозвани" в кв. "Чайка" най-после ще бъде и буквално осветен. Да има лампи, около храма,  които да го пазят от набезите на крадци решиха съветниците от комиситя по обеществен ред към местния парламент на Варна. 

Парклисът и тази година посреща църковните празници без ток. Причината, е че все още не е разкрита партида към електроразпределителното дружество. През зимата храмът се отоплява единствено с печка на твърдо гориво и се осветява със свещи и кандила. 

Това, че храмът не е свързан с електрическата мрежа не позволява да се охранява вечер, посочи свещеник Стоян Василев. Липсата на осветление пък давало смелост на крадците и те обирали святото място. "Откраднаха камбаната на параклиса, а после и дървата за отопление. През лятото пък беше разбита входната врата", обясни свещеникът.

Съветниците възложиха на администрацията да вземе мерки час по-скоро. Критики отнесе и инженерната дирекция на общината, но на заседанието липсваше нейн представител.