Оправдаха Дънката за пропадналия път Аспарухово-Галата

Животът

20-11-2012, 16:51

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съдът не намери виновни сред инвеститорите и ситроителите

Оправдаха Дънката за пропадналия път Аспарухово-Галата

Четиримата обвинянеми за пропадането на пътя Аспарухово-Варна през август 2008-а година са невиинии, реши днес Районният съд във Варна. Сред опрадваните е варненският бизнесмен Данаил Славов-Дънката, станал известен като арестант по делото "Медузите" заедно с бившия вече председател на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов.

Около 100 метра от шосето пропадат на 19 август 2008 г. в резултат на активиран свлачищен процес край новостроящ се комплекс от жилищни сгради и магазини в местността „Карантината” в най-южната част на плажа на "Аспарухово". Автобусите от градския транспорт и всички автомобили месеци наред обикаляха с километри, за да стигнат Галата, Боровец, Черноморец, Ракитника. Щетите от свличането са за над 108 000 лв.

През май тази година прокуратурата предложи четиримата подсъдими – Виктор Нейчев (управител на фирма „Варна Саут Бей” ЕООД като възложител на строежа), Даниел Славов и Емил Петров (управители на строителната фирма „Борд” ООД) и Янка Янкова (управител на надзорната фирма „Строй контрол Ян-99” ЕООД) да бъдат освободени от наказателна отговорност. Така срещу тях бе заведено производство от административен характер за причиняване на сериозни щети на имущество по непредпазливост. Според обвинението на строителния обект е бил извършен неукрепен масов изкоп, който създал условия за свлачищен процес, като проливният дъжд допълнително допринесъл за аварията.

Строителният надзор, пак според обвинението, не е следвало да допуска масов изкоп без наличие на одобрени технически проекти по всички части за два от входовете на новостроящия се комплекс. Инвеститорът е бил задължен да възложи изработването на проект за укрепване на изкопа, а строителното дружество – да го изпълни в съответствие с издадените строителни книжа.

Впоследствие причинените щети са били възстановени своевременно, като пътното платно е било изградено за сметка на търговското дружество – строител. Поради тази причина Община Варна не е предявила иск.

В три поредни открити съдебни заседания бяха изслушани заключенията от назначените по делото експертизи, разпитани множество вещи лица и свидетели, давали експертни становища във връзка с възникналата авария и причинените щети. Днес на първа инстанция четиримата подсъдими бяха признати за невиновни по така повдигнатите им обвинения.

Решението на Районния съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.