Водата с цени за пестеливи, умерени и разхищаващи

Парите

20-11-2012, 05:35

Снимка:

в-к "24 часа"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "24 часа" на 20 ноември

Вариант за 3 цени на водата според потреблението предложи вчера зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев на конференция. "Средното количество, което човек ползва, е от 3 до 5 куб. м на месец. Ако сте в тази група, цената е една, ако сте много икономични - плащате под нея, а ако сте над 5 кубика на човек - повече", обясни Симидчиев.

Според него е важно тази схема да се приложи така, че да е ефективна, а не да доведе до негативи - например кражби на вода. По света имало и петстепенни тарифи.
Цената трябвало да се обвърже с прага на поносимост - 4% от средномесечния доход на едно домакинство. "В София той е най-голям, затова е логично и наказанието и стимулът да са най-големи", обясни Симидчиев.

Преди време екоминистърът Нона Караджова първа предложи идеята за въвеждане на различни тарифи според това колко харчат потребителите. Тя даде за пример Израел, където системата работела успешно. Идеята на екоминистерството беше за две тарифи - за по-пестеливи потребители по-ниска и по-висока за тези с голяма консумация.
Предвижда се предоставянето и на "водни" помощи за социално слабите, съобщи вчера министър Караджова. Те ще се дават на принципа на отпусканите сега енергийни помощи за отопление на бедни семейства.

От 10 години насам 60% от произведената в България вода се губи, каза зам.-шефът на асоциацията по водите Атанас Паскалев. Произведената вода в България е 930 млн. куб. метра на година, само 364 млн. обаче се фактурирали. Останалата част от 566 млн. кубика били загубите. Броят на авариите превишава в пъти европейските стандарти.
У нас се инвестирало 15 пъти по-малко във ВиК мрежите на фона на заложеното от международната асоциация по водите. Според Нона Караджова в момента инвестициите във водния сектор в общините са за над 1,7 млрд. лева.

"Не е вярно, че България е бедна на водни ресурси, имаме достатъчно, но ги съхраняваме лошо", коментира още екоминистърът.