Ограничават арестите от митничари

Новините

19-11-2012, 05:34

Снимка:

© Impact Press Group/архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най--интересното от вестник "Труд" на 19 ноември

Кабинетът възнамерява да ореже правомощията на митничарите да арестуват нарушители. Това става ясно от промени в Закона за митниците, публикувани за обществено обсъждане. Служителите на Ваньо Танов вече няма да могат да задържат хора, за които има данни, че са укрили или източили данъци чрез преправени документи или формуляри с невярно съдържание.

Така в правомощията на митничарите остават права да извършват арести при продажба или съхранение на акцизни стоки без бандерол, пренасяне на стоки през граница без разрешение, внос или износ на недекларирана валута.

В мотивите към законопроекта не се посочват аргументи защо се ограничават правомощията. “Целта е прецизиране на текстовете”, казаха от митниците. 
Същевременно шефът на Агенция “Митници” Ваньо Танов непрекъснато се хвали с високата ефективност на митническото разузнаване и разследване. “В момента имаме 707 дознания, от които 25% вече са завършили с осъдителни присъди като бързо и неотложно производство. Това е изключително висок процент”, заяви преди броени дни митничар №1.

За да са още по-ефективни, се предлага митничарите да имат директен достъп до базата данни за населението към регионалното министерство, а също и до някои информационни бази на МВР.

За заловени тайници в куфар или автомобил при пресичане на границата ще се налага глоба до 1000 лв., предвиждат още промените в закона. Санкцията ще важи дори ако тайниците са празни. При повторно нарушение возилото ще се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е. Според проекта “тайник е специално изработена кухина в превозно или преносно средство, различна от кухината, която е част от оригиналната конструкция на производителя”.

Предвижда се още всеки, който продаде, купи или приеме като подарък стоки, внесени в нарушение на митническите правила - т.е. контрабандни, да отнася глоба от 300 до 1500 лв., ако е физическо лице, и от 500 до 2000 лв. за фирми. Досега глобата беше до 1000 лв.