Газим по възрожденци с проект за 10 млн. лв. за пешеходна зона

Проектът е два пъти по-скъп от предвидените европари за естетизация и реконструкция на главните пешеходни зони на Варна

Варненци и туристи да ходят върху имената на възрожденци предвижда екипът, спечелил надпреварата за идеен проект за пешеходната зона в центъра на града. Проектът "Градска тъкан: Пръстени и пътеки", създаден от обединение "Одесос 2012", е на стойност 10 млн. лв. Той е два пъти по-скъп от предвидените 5 млн. лв. европари за естетизация и реконструкция на главните пешеходни зони на Варна. Това обаче не е попречило на журито да одобри проекта като най-добър и, ако го харесат и в Брюксел, той ще бъде реализиран на етапи.

Първият етап реално ще включи поредната подмяна на плочките в центъра - от площад  "Независимост" , покрай Дупката до "Севастопол". Останалите дейности, които бяха заложени в заданието за конкурса – облагородяване на пространството около Катедралата, реконструкция на зоната от "Севастопол" до Морската градина и връзката с морето, включваща Римски терми, остава евентуално за втори етап. Европа позволявала финансиране на допълнителни дейности до 500 000 лв. всяка и така можели да се отпуснат до 10 млн. лв. Защо общината е харесала проект, който не може да се вмести в петте милиона, при наличието на екипи, които преди месец при провеждане на конкурса представиха идеи за по-малко пари, остана загадка.

След като беше посочен като победител, проектът "Градска тъкан: Пръстени и пътеки" бе подложен на обществено обсъждане, традиционно за община Варна в петък вечер, за да присъстват възможно най-малко хора. Малкото желаещи да видят проекта пък зададоха резонния въпрос: "Защо ни каните, като вече сте избрали победител".

Въпреки, че проектантският екип получи поздравления от всички взели думата, самият проект не получи одобрение нито от гражданите, нито от специалисти архитекти. Най-сериозно възражение срещна идеята да се газят имената на възрожденци, които ще бъдат изписани в плочките по земята. Създателите на "Пръстени и пътеки" са замислили 4 пространства, оформени като рингове, които да разказват за културно-историческия живот. Първият пръстен – "Духовност", трябва да е разположен в градинката зад Държавния архив и Окръжния съд. Там в паважната настилка ще бъде вградена диаграма от месингови плочки, на които да са изписани храмовете във Варненската и Великопреславска митрополия.

За площад "Независимост" е замислено вграждането на плочи с имената на всички бележити жители на града. Следващият пръстен е наречен "Одесос" и е замислен пред бившата "Валентина". В него ще се вгражда информация за културно-историческите обекти в града. Архитектите са избрали третият кръг да е на малкия площад пред бившия ресторант "България". В настилката му ще се вграждат стоте национални исторически обекта на България. За място на последния кръг е избрана градинката на "Севастопол". Там пък варненци и туристи ще ходят върху имената на всички световни столици.

"Информационната система, която се опитвате да направите, ме смущава. Да газим върху имената на именити личности не ми харесва", коментира един от присъстващите архитекти след края на представянето. Той уточни, че идеята за вграждане на имена на бележити личности е реализирана на други места по света, но не е получила развитие именно заради семантиката, която носи. "Не може да тъпчем върху имената на възрожденци и столици и някой да си хвърля фасовете по тях", каза той.

Вграждането на месингови плочи в настилката е другата сериозна пробойна в проекта.  "Братята роми бързо ще бъдат привлечени", изтъкна  арх. Виктор Бузев. По думите му избраното озеленяване от ландшафтния архитект от екипа също не е добре подбрано. "Избраните видове  в саксии и кашпи няма да издържат на климата на Варна", посочи той.