Българин, издирван за измами в САЩ, остава в ареста за 60 дни

Крими

17-11-2012, 08:59

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Съдебните власти на САЩ декларират намерение да направят официално искане за екстрадиране на българския гражданин

Банков измамник от Каварна ще остане 60 дни в ареста по искане за временно задържане от Интерпол и съдебните власти на САЩ, съобщи Дарик. За 43-годишния Галин Ф. има заповеди за арест в Щатите, а мярката беше наложена от Окръжния съд в Добрич.

Срещу българина има повдигнати обвинения за 6 банкови измами в щата Илинойс от юли 2005 г. до март 2006 г., с което е причинил щети за 950 000 долара на американски институции, отпуснали му заеми за два вида собственост, както и за сексуална злоупотреба и отвличане на дете, извършени от 23 септември 2005 г. до 7 октомври 2005 г., също в Илинойс.

Съдебните власти на САЩ декларират намерение да направят официално искане за екстрадиране на българския гражданин. То е допустимо по силата на Договор за екстрадиция между кабинета и САЩ в сила от 21 май 2009 г. Посочено е, че за първото деяние Наказателният кодекс на САЩ предвижда наказание до 30 години лишаване от свобода, а за второто - 7 години.

Галин Ф. е бил задържан вчера в РУП - Каварна. Пред Окръжния съд в Добрич, той е заявил, че е съгласен да бъде екстрадиран, но желае до фактическото му предаване да бъде със семейството си. Съдебният състав прецени, с временната мярка за неотклонение ще бъде осуетено евентуалното му укриване и ще се осигури присъствието му за разглеждане на молбата за екстрадиция. Определението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна.