Илиан опитал да избегне 8:1, предават го за нечувания срам

Спорт

16-11-2012, 21:56

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Сблъсъците между Локомотив и Черно море традиционно са напрегнати

В понеделник Varnautre.bg съобщи шокиращия факт, че Черно море няма победа като гост на Локомотив в Пловдив. Въпреки доминацията на "смърфовете", мачовете между двата тима далеч не са лишени от емоции. Те често са съпътствани от сериозни скандали. Напрежението ескалира през последното десетилетие, а на "Тича" определено имат за какво да си връщат преди предстоящия сблъсък утре.
Първият подобен случай е през сезон 2003/2004. Черно море е разклатен след смъртта на благодетеля си Илия Павлов, а спасителният пояс за клуба е придобиването на акциите от бизнесмена Красен Кралев. Противно на предварителните очаквания, Черно море се представя отлично през кампанията и след серия от 6 поредни победи си гарантира рано-рано оставането в елита. В средата на сезона Кралев прави нов удар - привлича като акционер могъщата фирма Химимпорт. Един скандал обаче ще лепне черно петно върху сезона на варненци.
Поредните победи секват при гостуването на Локомотив (София), загубено с 2:3. В следващия 22-ри кръг на "Тича" идва кандидатшампионът Левски. Варненци се представят отлично и измъкват 0:0, а Левски губи фатални точки в битката за титлата с Локомотив (Пловдив). Последва нов спад - загуба навън от Родопа с 0:2, и домакински 0:0 с Беласица и 1:2 срещу Литекс. Феновете недоволстват, усещайки, че нещо се случва на "Тича". Истината е, че между наставника Велислав Вуцов и президента Кралев възниква напрежение по финансови въпроси. Въпреки че до 26-ия кръг треньорското ръководство и играчите са взели 2/3 от заработеното за целия сезон, те решават да бойкотират предстоящото гостуването на "Лаута". Единствени Илиан Илиев и Гошо Гинчев не се присъединяват и впоследствие около тях се изгражда новият "зелено-бял" тим. В крайна сметка Черно море пристига в Пловдив с юношите старша възраст, водени от Тодор Марев. Локо се бори за титлата и е във вихъра си. Домакините са безмилостни срещу младоците и мачът приключва с разгромното 8:1. Най-голямата загуба в историята на Черно море.
Срамът е помнен дълго от варненските фенове и все още стряска сънищата им преди всяко гостуване в Пловдив. До ден днешен, те смятат, че бойкотът е инсцениран вследствие на оказан натиск от хора на Локомотив към спортно-техническия щаб и част от играчите на "Тича". Хипотезата се потвърждава и от хора от кухнята на Черно море. Повод за съмнения буди фактът, че два месеца по-рано Георги Илиев води преговори с Велислав Вуцов за треньорския пост в Локомотив. Бизнесменът току-що е освободил Едуард Ераносян и търси нов наставник. В крайна сметка двамата не се разбират и Локо е поет временно от Иван Маринов. Оказва се, че Вуцов вече не е желан и на "Тича". След срама в Пловдив, той довършва сезона, но поведението му става основна причина собствениците от Химимпорт да го зачеркнат завинаги от листатата на кандидат-треньорите.
Втори скандален мач се провежда три години по-късно. Черно море за първи път в своята история е близо до участие в евротурнирите. 4 кръга преди края предстои воаяж на "Лаута". До края на сезона програмата е тежка- мачове с Литекс, Спартак (Варна) и Рилски Спортист. Президентите на двата клуба Красен Кралев и Сашо Тасев са в отлични отношения и призовават за феърплей преди срещата. Своето желание за безпристрастно съдийство те заявяват и на рефера на двубоя Антон Генов. Първото полувреме завършва 0:0. През втората част двата тима се хвърлят в атаки и Локомотив открива чрез Зоран Балдовалиев в 54-ата минута. Шест по-късно защитникът на "смърфовете" Йордан Милиев заслужено е изгонен и Черно море има числено преимущество. Това си проличава на терена, където "моряците" са пълни господари. В 78-ата минута Маркос Да Силва излиза сам срещу вратаря и е фаулиран, но вместо да отсъди дузпа, Генов показва втори жълт картон на бразилеца за симулация и отборите остават с по 10 души. Това спира устрема на гостите и Локомотив вкарва втори гол, отново чрез македонеца Балдовалиев в 83-ата минута. След двубоя самият Александър Тасев признава, че реферът е ощетил Черно море. Красен Кралев е бесен и две години не проговорва на доскоро близкия си приятел Генов. Двамата стоплят отношенията едва навръх 2010-а г. Мачът с Черно море пък се оказва последен за президента на Локомотив Александър Тасев, който е застрелян два дни по-късно в Бояна.
Въпреки загубения двубой, Черно море завършва шести накрая на сезона и за първи път в историята се класира за евротурнирите. Архитектът на успеха Красен Кралев обаче подава оставка. Това се случва на предпоследния мач - градското дерби със Спартак, загубено с 0:2. Причина за решението му е съмнение в симулативна игра на част от футболистите. С него се консолидира цялото ръководство, както и старши-треньорът Ясен Петров.