Имаш дете-беладжия? Заедно боядисвате пейки за наказание!

Животът

16-11-2012, 15:08

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лицемерие

Родителите ще поемат тежестта от намалените държавни пари за висше образование

Родителите да полагат труд в полза на училището заедно с наказаните ученици. Това поиска педагогически съветник от варненска гимназия, убеден, че днес "на учителите се падат само отговорностите, а на родителите - правата". Идеята беше представена по време на дискусия за проблемите в средното образование, организирана от "България на гражданияте".

Едва 3,5% от бюджет 2013 са предвидени за образование, заяви бившият министър на образованието Даниел Вълчев. Сумата от 2,569 милиарда лева, според него, е връщане към нивата от 2009 година, когато обаче даваните за училища и университети 2,7 млрд. лева са били 4,15%.

Средно в Европейския съюз държавите отделят по 5,5% от бюджета си за образование. В Дания, например, цифрата е 8, при това процент от много по-голям общ бюджет от българския.

Близо 10 пъти по-малко са парите за капиталови разходи в училищата в сравнение с 2009-та година - 426 млн. лева тогава и едва 45 млн. сега за поддръжка на сградите, превозните средства и оборудването.
Не са предвидени пари за нови компютри и автобуси.

Над 20 пъти са намалени парите за капиталови разходи във висшите учебни заведения: от 90 млн. лева преди до 4,5 млн. лева сега.

В същото време прогнозираните собствени приходи на университетите са увеличени от 241 млн. лева на 348 млн. Така според Даниел Вълчев, намаленият бюджет за висше образование ще бъде компенсиран от родителите, защото приходите на ВУЗ-овете са от такси, които явно ще бъдат увеличени. Намалени са и парите са стипендии от 33 на 31 млн. лева.

Въвеждането на целодневно обучение в средното образование е невъзможно в България. Особено в големите градове. Построяването на нови училища за удвояване на базата е финансово непосилно за страната. Само построяването на физкултурни салони в 500-те училища, където такива няма, би струвало целия годишен бюджет за образование, даде пример бившият министър. Според него решение би било часовете по спорт да се изведат в обратна смяна, за да се облекчи програмата и децата да са по-дълго в училище.