Общинарите първо дават пари, после и кръв

Животът

15-11-2012, 16:43

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По 200 лева ще получат всички в Кръвни център

Финансова помощ от 100 лева на месец ще отпусне Община Варна за всички работещи в Кръвния център във Варна. След като гласуват извънредните 11 200 лева от бюджета съветниците ще бъдат поканени да дарят кръв, защото освен с парите в Центъра имат проблем и с кръвта.

В Центъра по трансфузионна хематология във Варна работят 56 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори. Повечето от тях хвърлиха оставки преди седмица в знак на протест срещу унизителното заплащане, което получават. Хематолозите в цялата страна няколко пъти получаваха само обещания от Министерството на здравеопазването за увеличение на заплатите. Общинските 11 200 лв. ще стигнат за бонус от по 100 лева за всеки от служителите към заплатите за октомври и ноември.

След това ще бъде организирана нова кръводарителска акция съвместно с общинската администрация. Ще помогнем с рекламата, нека повече хора дойдат и дарят кръв, обеща кметът Кирил Йорданов днес.
Казусът с варненските хематолози коментира и лидерът на ДСБ проф. Димитър Камбуров. Той заяви, че по европейски стандарти минималният брой на лекарите, които трябва да работят в кръвния център, е 15 души, а в момента във Варна те са 9. Фонд работна заплата пък за всички 56 работещи в центъра е едва 32 хил. лв. Лекар с 30-годишна практика получава 570 лв., докато колегите им в двете варненски болници - поне 750лв., при това без парите по клиничните пътеки, пресметна Камбуров.
Персоналът на Кръвните центрове станал жертва на промени в закона за държавната администрация, въведени, за да спрат скандалните чиновнически бонуси. Досега парите, които центровете получавали от болниците за изследване на дарената кръв, се разпределяли по следния начин: 60% за реклама на кампаниите и шоколади за дарителите; 40% за бонуси към заплатите на персонала. От 1 юли тези пари отиват директно държавния бюджет.
С тези възнаграждения служителите от кръвния център не могат да изпълняват Хипократовата си клетва, категоричен беше проф. Камбуров.
Ще има второ увеличение на заплатите в кръвните центрове от Нова година. Това обяви по-късно в четвъртък в София здравният министър Десислава Атанасова.
Тя уточни, че средствата ще дойдат от съкратените щатове при закриването на социални домове за деца. Атанасова припомни, че от 1 ноември заплатите на специалистите в кръвните центрове бяха вдигнати със 17%. В понеделник тя ще се срещне с лекарите от Варна, които все още не са оттеглили оставките си.