Варна едва 12-та по пари от ЕС

Мисия Варна

15-11-2012, 06:20

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Общината обаче сериозно е дръпнала напред в класацията по вече договорени проекти

Община Варна продължава да е далеч назад след отличниците по усвояване на европари. Това става ясна от актуална справка в Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти. С получените едва 18 168 027 лева от 2007-а година досега Варна се нарежда на 12 място в страната. Първенец е община Бургас с получени 75 мнл. лева. Следват Столична община - 54,5 млн. лева и Габрово - 44,4. Преди Варна са още Враца (тук е достатъчно да разгледата най-модерното училище в България), Перник и дори бургаската община Руен. Както и варненската Белослав с получени 21,6 млн. В таблицата са включени единствено проектите, написани и защитени от общинските чиновници, а не всички, спечелени от фирми и организации със седалище във Варна, както предпочиташе да пресмята предизборно кметската администрация. За отбелязване е още една цифра - едва 5 от всички проекти за последните 5 години са описани като приключили. Интересно четиво със смели и оригинални идеи са реализираните вече проекти на община Бургас за "Подобряване на образователната инфраструктура" и "Подобряване на културната инфраструктура". На опашката на класацията на общините е Дългопол, който е взел нищожните 93 750 лева от общо договорени 1,248 млн. лева по 3 проекта.

Община Варна обаче сериозно е дръпнала напред в класацията по вече договорени проекти. През последната година тук изоставането е понаваксано и сега сме четвърти с 24 проекта (след Бургас - 28, Габрово - 27, София - 25, но трябва да имаме предвид, че голяма част от европарите, наливани в инфраструктурата на столицата, като строителството на метрото, например, са по проекти, в които общината не е бенефициент). Сред по-малките общини във Варненско най-много проекти са защитили от Аврен и Аксаково - по 9. На "опашката" е Девня с едва 2. Една от причините за това изоставане там е патовата ситуация в общинския съвет, който отказва да гласува участие на общината в еврофондовете.

Най-добре е класирана Варна по показателя "обща сума", отразяващ размера на финансирането по проектите. Тук Варна е трета с почти 250 млн. лева след София с 651 млн. и Бургас с 325 млн. Бърза справка с проектите показва, че Варна е "дръпнала" напред благодарение на регистрацията на проекта за "ИНтегриран градски транспорт" през юли, който е на стойност 114 438 436 лева. Сериозна тежест от 41,5 млн. лева има и проектът за "Реконструкция и модернизация на ПСОВ-Варна - втори етап и изграждане на канализационна помпена станция "Акациите"от май, както и "Подготовка и изпълнение на проект за развитие на инфраструктура за отпадъчни води в агломерация к.к. "Златни пясъци" за 48 069 312 лева. При малките общини "отличник" е Аксаково с договорени 56 млн. лева. На опашката е Ветрино с 816 хил. лева за 3 проекта.