Машина на 106 години още служи на флота

Мисия Варна

14-11-2012, 15:29

Снимка:

Орлин Цанев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Древният хелинг бил купен за построяването на торпедоносците от серията "Дръзки".

Хелинг, произведен през 1906 година, все още е на въоръжение във военноморските ни сили. Уникалното съоръжение е монтирано поделение 54840 иначе познато като Военно-морска база Варна. Цели 106 години то служи за изваждане на кораби на сушата за ремонт.

"Хелингът представлява една уникална сграда, техника, технология, с която се спускат и вдигат кораби за ремонт", каза капитан I ранг Тодор Йотов, командир на Пункт за базиране. Машините и зъбните колела и днес са оригиналните - на френската фирма „Шнайдер и Сие”. Тя ги е доставила през 1904 г. по поръчка на българското правителство. Целта му е била да бъдат сглобени и спуснати на вода шестте легендарни български торпедоносеца от серията на „Дръзки”

„Това е един знак какво означава, когато правителството, политиците стоят зад хората, експертите, които знаят какво искат и могат да направят. Това е един сигнал и към нашите политици да се вслушват в нас експертите,“ заключи капитан I ранг Тодор Йотов.

В чест на 115-годишнината от създаването на военноморска база Варна днес на сградата на хелинга беше поставена паметна плоча.