„Лаута“ – кошмарът за Черно море

Илиян Илиев напада феновете на „моряците“ след поредната загуба в Пловдив

Стадион „Лаута“ в Пловдив е непреодолима крепост за Черно море от самото създаване на „А“ група. За моряците този стадион е като Ватерло за Наполеон. С тази разлика, че френският император губи веднъж, а Черно море цели 26 пъти.Точно толкова пъти варненци са падали под Тепетата от самото създаване на „А“ група. Първият мач на „моряците“ в българското първенство на самият му старт през 1948 г., е именно в Пловдив срещу Локото. Освен, че няма успех срещу този съперник на пловдивска земя в „А“ група, Морето има и друг неприятен показател. Най-голямата загуба в историята на тима от Варна, е именно срещу Локомотив (Пд).

Моряците все пак имат победа над Локо (Пд), но в "Б" група. Тя е през 2000 г. Първият пролетен кръг като лидери ги бият на "Лаута" с 1:0. Единственият гол тогава вкарва Даниел Калчев от пряк-свободен удар, 15-ина минути преди края на мача.

Любопитното е, че след един мач на „Лаута“, тогавашният треньор на Черно море Илиян Илиев афектиран от загубата от „смърфовете“ обвинява феновете, че не си подкрепят отбора, така както го правят привържениците на Спартак (Вн). Това, естествено, предизвика истински скандал. „Въпреки че са изпадащ отбор, съгражданите ни винаги са подкрепяни от 200-300 фенове. И то през целия мач. Нашите запалянковци пък са 20 и на всичко отгоре се мотаят по кафенетата около стадиона. Мястото им е зад пейката на Черно море“, избухна тогава настоящият треньор на Левски.

Това негово изказване е провокирано от това, че през 2005 г. 6-те фена на варненския клуб, дошли да подкрепят Черно море, в гостуващия сектор  в един момент се обръщат с гръб към терена, с което явно демонстрират недоволството си от поредната загубата в Пловдив. Всичко това се вижда и отбелязва в 30-секундния репортаж по Националната телевизия.