Без ограничения за българи в кралството от догодина

Новините

13-11-2012, 08:31

Снимка:

© БГНЕС / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Приетите през 2005 година ограничения няма да бъдат удължавани

От декември следващата година ограниченията за българи и румънци да живеят и работят във Великобритания ще бъдат премахнати. Това потвърди британският министър на вътрешните работи Тереза Мей.

По думите й тогава ще изтекат приетите през 2005 г. временни ограничения, които имат за цел да защитят британския пазар на труда, но те няма да бъдат удължавани.

Лейбъристката партия подкрепя удължаването на тези ограничения. Но Мей заяви, че това не е възможно поради законодателството на Европейския съюз. дамата се надява да ограничи щетите за британската икономика, които могат да настъпят вследствие премахването на ограниченията.

Вътрешното министерство на Обединеното кралство към момента не разполага с официална оценка за броя на румънците и българите, които могат да се възползват от новите си свободи.

Британският евродепутат Годфри Блум предупреди преди седмица, че ако не се попречи на румънските и българските граждани да имат свободен достъп до британските граници, през 2014 г. ще има безпрецедентна вълна от престъпления на Острова.

Лондон пък възмути властите в София и Букурещ с информацията, че обмисля визов контрол, с цел предотвратяване на наплив от имигранти от някои държави на ЕС - предполага се, че става въпрос именно за българи и румънци. Тогава Мей бързо успокои положението, като заяви, че британските власти не визирали българите, докато мислели за по-строг визов контрол.