Племенникът на убития в Аксаково Борислав Енев остава в ареста

Защитата: Мотивите са смешни

Заподозреният за убийството в Аксаково Димо Стоянов в ареста, реши днес Варненският окръжен съд. Най-тежката процесуална мярка за неотклонение "задържане под стража" 26-годишният младеж получи, заради смъртта на вуйчо му, умъртвен по жесток начин миналата седмица в дома си.

Димо Стоянов е задържан след като разследващите органи са събрали доказателства, че той е извършил тежкото криминално деяние, заяви прокурорът по делото. Сред тях са разпечатки от телефон, мобилни телефони, експертни становища. Убийството е извършено на 7 ноември между 14:03 и 14:31 часа, твърдят още държавните обвинители. Последният телефонен разговор на убития Енев е бил с племенника му в 14:03 часа. Иззет като веществено доказателство е и патронът от входната врата на убития Борислав Енев, от външната страна на който е открито лепило, а от вътрешната няма никакви следи. Прокурор Антония Иванова разказа в съда, че племенникът на излизане залепил бравата с бързосъхнещо лепило, за да забави намирането на трупа. Ключове за къщата на Енев са имали единствено самият той и Димо Стоянов.

 

"Доказателствата дори не са косвени. Към този момент не е открито и оръжието на убийството", контрира адвокат Иван Томов. Според защитата има свидетелски показания, които категорично доказват, че Димо Стоянов е бил на друго място по време на убийството.

Пред полицията Димо извадил алиби, че е правил ремонт цял ден в дома си - един етаж под жилището на убития Борислав Енев. Камери са заснели как младежът и майсторите пазарят в "Метро".

 

Защитникът изтъкна още, че мотивите на обвинението не могат да се разглеждат сериозно: прокуратурата твърди, че Димо имал користни причини за убийството - да вземе сериозните активи от недвижимо имущество на фирмата "Ма-Бс инвест", която само формално му е била прехвърлена. Според адвоката обаче, никъде не съществуват данни и документи за имоти или други активи на Енев, за да бъдат наследени те от племенника. 

 

С тези доводи Томов поиска клиентът му да бъде освободен. Самият Димо Стоянов заяви, че има семейство и бизнес и няма да се укрие, но съдът прие, че обвинението е достатъчно сериозно и го остави да чака началото на съдебния процес зад решетките.

Да защити брат си в съдебната зала беше и Йорданка Минчева, която през сълзи повтаряше, че брат й е невинен. Обжалването на мярката за неотклонение пред Апелативния съд ще се състои на 20 ноември.

Ако бъде признат за виновен, Димо може да бъде осъден да лежи 15 до 20 години затвор, на доживотен затвор или доживотен затвор без право на обжалване.