Компютри и телевизори гърмяха в Орехчето заради 380 волта

Животът

11-11-2012, 13:37

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Обитателите на Орехчето обмислят съдебни искове срещу новите собственици на някогашното Е.ОН

Телевизори, компютри, скъпо осветление, фризери, печки - стотици електроуреди изгоряха тази нощ в местността Орехчето на южния бряг на Варненското езеро. Жертва на енергийния атентат станаха обитателите на около 50 къщи в района на вертолетната база "Чайка".

Проблемът с ел.захранването започнал още следобед - напрежението паднало и лампите започнали да мъждукат. Многочасовите преговори с колцентъра на Енерго про приключил с отказ на енергоразпределителното дружество да остранят повредата. Причината: трафопостът в местността бил частен. В същото време хората тук, както и всички варненци, плащат за пренос по мрежата с ниско напрежение.

Абсурдът на отказа идва и от факта, че преди месец от Енерго про старателно извършили профилактика и подменили маслото в уж чуждия трансформатор. Като капак новият трафопост, собственост на енергоразпределителното дружество, стърчи напълно готов край пътя за Белослав и вече повече от година чака за акт 16. Чакат и Обитателите на Орехчето, които сега обмислят съдебни искове срещу новите собственици на някогашното Е.ОН.