Как да живеем по-дълго и по-добре

Животът

11-11-2012, 10:55

Снимка:

© Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Добра храна, добри мисли, добър живот

Всеки човек иска дълъг и щастлив живот. Използваме каква ли не козметика, ходим на различни процедури само и само да скрием някоя година и да добавим друга. А ключът съм дълголетието и младежкия вид е съсвсем в друга посока. Достатъчно е да консумираме добра храна и да имаме добри мисли и дела, това автоматично удължава нашия живот. Ето и няколко съвета за по-дълъг и по-добър живот.

Ходене пеша

Хората, които ходят пеш поне половин час дневно, живеят с години повече, от тези, които предпочитат автомобил. Изследване сочи, че този факт е налице независимо от теглото на човек и това колко мазнини е натрупал. Учените са на мнение, че дори 10-минутната разходка превърната във всекидневен навик, осезателно заздравява сърцето и облекчава работата му.

Пийте чай

Чаят  е прекрасен заместител на кафето. Освен това е и по-полезен от него. И черният, и зеленият чай съдържат много катехини – вещества, които спомагат за правилното функциониране на кръвоносните съдове и защитават сърцето. 
Данни от японско изследване, обхванало над 40 000 души, сочат, че хората, които пият по 4-5 чаши зелен чай на ден, са със значително по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания. А други проучвания дават подобни резултати при черния чай.

Яжте ябълки

Редовната употреба на ябълки спомага за удължаването на живота, както и за по-бавното стареене, твърдят британски учени от Института за изследване на храната в град Норич. Резултатите от наблюденията над доброволци, употребяващи значително количество ябълков сок, показват, че тяхната сърдечно-съдова система и организмът им са с показатели на “поне 17 години по-млади хора”. Ако човек изяжда по една ябълка дневно, той може да удължи живота си с три години, твърдят данните от изследване на британски учени от Университета Кембридж, което е част от първото глобално за Европа проучване на начина на живот и хранене.

Хапвайте често плодове

Редовната консумация на плодове през деня е гаранция за удължаване на живота. И не само по-дълъг живот, но и "по-качествен". Безспорно плодовете са източник на витамини и минерали и не са синтетични, като тези, които се продават в аптеките. Да не забравяме и, че са вкусни. Хубаво е да не ги смесваме, т.е., ако ядем банани, да са само банани, след няколко часа ябълки, после круши и пр.

Не консумирюайте газирани напитки

Една газирана напитка на ден  удвоява риска от метаболитен синдром – своеобразен сбор от негативни последици за здравето като високо кръвно, повишено ниво на инсулин, натрупване на мастна тъкан.
Според диетолозите, привикването към сладките напитки, без значение дали са със захар, или с подсладител, води и до предпочитане на сладката храна, което създава риск от наднормено тегло и затлъстяване.

Бъдете добри и мислете позитивно

Най-много столетници и то щастливи столетници има в  Сардиния и Окинава. Местното население обяснява, че че работата е много важна, но не и повече от това да прекарваш достатъчно време със семейството, с близките, с природата, да уважаваш и пазиш околната среда, да търсиш удоволствията от живота и да правиш добро на другите. Трябва да виждаш и хубавото в живота, а не само лошото и черното. Защото колкото  по-сиво гледаш, толкова по-сиво ще живееш.