Оригинали от бойното поле се превърнаха в уроци по история

Новините

10-11-2012, 16:46

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Срещи с рицарската епоха имаше днес в Парк-музей "Владислав Варненчик".

По случай  568 годишнината от Битката при Варна входът беше свободен.  Досегът с оригинални предмети, намерени на бойното поле, за малки и големи се превърнаха в истински уроци по история, които разказват за паметната битка на народите на мястото, където тя се е състояла. Каква е клетвата на рицаря, как се кове меч, как се плете ризница и колко време отнема този процес имаха въможност да научат стотиците посетители, които търпеливо изчакваха своя ред, за да станат част от онова време, когато името и честта  са били на първо място.
Да научим децата на дисциплина – едно от най-важните качества при упражняване на прабългарските бойни изкуства – стрелба с лък, използване на бойна тояга и бич, беше задачата на Светла Пенева от прабългарската школа "Багатур". Облечена като прабългарски войн, с усърдие и търпение тя показваше на децата как да заемат правилна стойка, когато си служат с тези древни бойни оръжия.
На 10.11.1444 г., на мястото където днес е разположен Парк - музеят “Владислав Варненчик”, се разиграва паметната битка на народите - между 20 000 християнска съюзническа европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) с главнокомандващ трансилванския войвода Янош Хуняди и три пъти по-многобройните турски войски на султан Мурад II. Битката край Варна е последната, решителната.
След нея Балканите и Югоизточна Европа падат за векове напред под османо-турска власт. В това последно сражение участват българи, унгарци, поляци, чехи, словаци, власи (дн. румънци), рутени (староруси), хървати и кръстоносен рицарски отряд на римския папа Евгени IV. На мястото, където загива този „последен мъченик на Христовата вяра”, като израз на почит пред героизма и саможертвата му в името на свободата на Европа през 1935 година е създаден мавзолей.
В музейната сграда, построена през 1964 година са събрани оригинални оръжия, намерени на бойното поле, както и бойни облекла на воините от двете армии.
Средновековни гербове и знамена, картини и скулптури, рицарски доспехи и мечове, ризници и боздугани, бомбарди и алебарди, лъкове и арбалети представят мрачната и славна епоха на Варненската битка на европейските народи.