Собственикът на Вила Марциана задържан за пране на пари

Крими

08-11-2012, 12:14

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Задържане под стража на 54-годишният германец Франц Й. Греценбах, който е разследван в родината си за пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери наложи Варненският окръжен съд.

Греценбах е задържан на основание Европейска заповед за арест. Германецът, който живее в България от 7 години и има статут на временно пребиваващ у нас, се разследва във Федералната република заедно с други две лица за престъпления, извършени през периода 2006 - 2008 година. Според немските власти престъпната схема на групата и конкретно на Греценбах е свързана с укриване на доходи и недекларирането им пред компетентните данъчни органи, както като физическо лице, така и като управител и представляващ търговско дружество. Срещу него се води разследване и за изпиране на имущество, придобито от престъпната дейност.

Следствените действия в Германия установили, че отделните престъпления по укриването на данъци били извършвани като уличените избягвали подаването на данъчни декларации за занаятчийски данък, капиталови разходи и за корпоративен данък. Пред властите те посочвали в годишните си декларации твърде ниски данни за реализираните от съвместното дружество обороти. Разследващите посочват, че чрез сделките на фирмата на тримата бизнесмени, разследвани в Германия за периода 2004 - 2008 година са укрити общо 5 257 482 евро корпоративен и занаятчийски данък. Укритият данък върху добавената стойност в периода 2006 - 2008 година бил в размер на 1 647 676 евро. Чрез необявен и невнесен данък върху капиталовите разходи през 2006 до 2008 година, Греценбах е усвоил 1 710 915 евро. В предходен период от 2003 до 2005 година уличеният Греценбах е спестил пред данъчните власти в Германия задължение като физическо лице в размер на 2 096 005 евро. Във Федерална Република Германия тези престъпления се наказват с "лишаване от свобода" от 10 до 15 години.  

Пред Варненския съд защитата на германския поданик изтъкна, че Франц Греценбах е крупен инвеститор в България и общественик, който е посрещал български политици, сред които премиера Бойко Борисов и еврокомисаря Кристалина Георгиева. Основаната от него неправителствена организация "Работилница за бъдещето на България", в сътрудничество с Фондация "Кондрат Аденауер" е организирала серия от срещи и публични дискусии по важни за страната ни теми в построеният от него луксозен комплекс Вила Марциана в село Падина край Варна. Само преди два дни във Вила Марциана се състоя официлания коктейл на местната власт по повод побратимяването на Кейптаун и Варна. Не веднъж посланичката на Южноафриканската република у нас Нейно превъзходителство Шейла Камерер е давала приеми във луксозния комплекс. 

Греценбах декларира пред българския съд, че знае за разследването срещу него в родината му и желае доброволно да замине за Германия, за да съдейства на властите за приключване на следствените действия там. Междувременно, разследващ екип от Германия вече е иззел от него документи, които се намирали във Варна. Франц Греценбах бил убеден, че пред немския съд той ще докаже своята невинност. Днес обаче получи отказ от ВОС да бъде оставен при семейството си до разглеждане на делото за предаването му на немските власти.

Съдът прецени, че най-тежката мярка за неотклонение е гаранция, че Греценбах ще се присъства на разглеждането на делото за екстрадицията му в Германия.