Болните от рядък вид рак се увеличават

Животът

06-11-2012, 14:22

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Златина Стефанова

Всичко от Автора

Причината е, че досега във Варна не са разполагали с необходимата апаратура за ранно откриване

Рядък вид рак на 20 пациенти, преминали през Националния център за невроендокринни тумори в университетската болница "Св. Марина" са открили варненски лекари. Звеното е открито преди по-малко от година и вече работи ефективно за диагностициране и лечението на пациенти. В сравнение с миналата година, когато здравното заведение не е разполагало с подобен център, откритите случаи на невроендокринни тумори са били  едва 1-2. Причината за нарастването на броя на болните е, че лечебницата не е разполагала с необходимата апаратура за ранно откриване.

"И тогава сигурно е имало такива пациенти, но те са пропуснати защото не е имало ресурс за диагностика. Неправилната диагноза обаче предполага и неправилно провеждане на лечение”, посочи шефът на Клиника по медицинска онкология доц. д-р Димитър Калев. Тенденцията е към увеличаване на случаите. Болестта може да засегне всеки един орган в човешкото тяло. Най-чести са в стомашно-чревната и в дихателната система. Във варненския център обаче са открити и много редки случаи дори и за световната практика. Жена от Бургас е с диагноза невроендокринен тумор на гърдата,  а друг пациент е със засегнат бъбрек.  Правилно поставената и навременна диагноза дава шанс на болните да бъдат подложени на съвременно лечение.

За трета поредна година България става част от глобалната кампания за за рядък вид рак по повод Световния ден за информираност за невроенрокринни тумори – 10 ноември. Такава кампания се провежда в  целия свят, тъй като 50 % от пациентите с невроендокринен тумор са неправилно диагностицирани и първоначално лекувани от погрешно заболяване, което много често коства живота им. България може да се гордее с факта, че разполага с два национални центъра за невроендокринни тумори – във Варна и София. В останалите европейски държави имат само по едно звено. България вече разполага и с Национално ръководство за поведение при торакални  и гастроентеропанкреасни невроендокринни тумори, съставено от 14 лекари от 7 специалности. Малко европейски държави имат подобно ръководство. То се предлага безплатно и може да бъде намерено и в електронен вариант.