5 основни правила в разделното хранене

Животът

06-11-2012, 09:51

Снимка:

© Impact Press Group/Архив

Автор:

Ивелина Вълчева

Всичко от Автора

Лесни стъпки към здравословен начин на живот

Разделното хранене е ключов елемент в здравословния начин на живот. Да разделяме храните, съобразно техните групи не е толкова сложно колкото звучи. Важното е да запомним 5 основни правила:

1. Не приемайте високо протеинови и въглехидратни храни в едно и също хранене. Не смесвайте фъстъци, яйца, сирене, месо, мляко, риба и други храни, богати на протеини с картофи, зърнени закуски, хляб, сладки плодове, лакомства и др.

2. Избягвайте консумацията концентрирани протенови храни от различен произход в рамките на едно хранене. Не яжте едновременно ядки и месо, сирене и ядки, месо и яйца, месо и мляко, боб и месо,кашкавал и яйца, риба и мляко.

3. Не комбинирайте протеини и мазнини, които са от различен произход. Не правете комбинации от сметана и яйца, месо и олио, масло и ядки.

4. Не консумирайте захари и сложни въглехидрати едновременно. Не комбинирайте желета, плодове, конфитюри, мед, захар и др. с хляб, картофи, зърнени храни и др.

5. Не яжте цитрусови и кисели плодове/зеленчуци с нишестета. Трябва да избягвате смесването на домати, портокали, ананаси, лимои и ориз, хляб, картофи и др.