Дянков: Пари за БАН няма

Парите

03-11-2012, 06:30

Снимка:

в-к "Стандарт"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "Стандарт" на 3-ти ноември

"В цялата държава няма достатъчно пари, в цяла Европа няма достатъчно пари, в целия свят няма достатъчно пари". Така финансовият министър Симеон Дянков отговори на питане в пленарна зала за евентуално дофинансиране на Българската академия на науките за тази година. И подчерта, че за 2012-а ведомството е получило над 120 млн. лв.
Въпросът за повече пари в БАН дойде от бившата образователна зам.-министърка Ваня Добрева, която сега е соцдепутат. Тя алармира, че академията е пред закриване. "БСП се противопоставя на антинаучната и антиевропейска политика на ГЕРБ", изригна тя. "Непрекъснато се намаляват заплати, а учените излизат в неплатен отпуск заради липса на средства", каза Добрева. И допълни, че в БАН има хроничен недостиг на финанси за научни изследвания, а "президентът Плевнелиев е обещал повече средства за учените".
"Никой от моя екип не е обещавал или може да обещава допълнителни средства за БАН тази година", натърти Дянков. И посочи, че разработките на учените трябва да се адаптират към финансирането на проектен принцип. БАН не може да се издържа с проекти и вие знаете много добре това, отвърна му Добрева.