И строителите бесни на общината, готвят блокада

Мисия Варна

02-11-2012, 11:07

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Браншовата камара била прекалено мека с местната власт досега

Строителни машини ще блокират сградата на общината заради "враждебния инвестиционен климат във Варна". Около това решение се обединяват членовете на Варненската строителна камара (ВСК) на общо събрание вчера, съобщава "Твоят ден". недоволни сериозно обмисля блокада пред сградата на общината.

Председателят на ВСК Валентин Вълев директно попитал членовете: "Колко от вас биха паркирали по една строителна машина пред общината?". Повечето отговорили утвърдително, а мнозина добавили: "А защо само по една?"

Вълев отчете като грешка, че организацията е била много мека спрямо местната власт в последните години.

"Не може да не се прави инфраструктура, а само да се поставят пречки пред инвеститорите. Така и 50 години няма да се оправим", категоричен бе Вълев.
Варненските строители се разбраха след обсъждане да се фокусират върху един проблем и да настояват за решението му, заставайки на твърда позиция. Целта е да постигнат нещо, а не да издигат различни искания.

Кризата в строителството в морската столица се видя и на церемонията по връчването на годишните награди на ВСК. В половината категории бяха отличени варненски фирми, реализирали обекти в други общини. Голямата награда "Златен отвес" отнесе "Планекс" за строителството на спортен комплекс "Камчия" в община Аврен.

Според строителите и през 2013 г. браншът ще зависи изцяло от публичните финанси. Усвояването на еврофондовете обаче може да се окаже непосилна задача заради изтичането на квалифицирани кадри в чужбина.

Камарата отчита и положителна тенденция вследствие на кризата - "случайните" строители напълно са изчезнали заради липсата на изгода.