Войната на пътя взе 29 жертви

Крими

01-11-2012, 17:19

Снимка:

Impactpressgroup/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Велосипедист беше ударен в района на Цветния пазар на "Чаталджа"

Велосипедист беше ударен в района на Цветния пазар на "Чаталджа", съобщи читател на Варнаутре.бг. Инцидентът станал около 13 часа днес пред пицария "Шрек".

Това е 704-ят ранен на пътя във Варненско, където от началото на годината за станали 572 тежки катастрофи. 29 души са загинали, съобщи днес главен инспектор Драгомир Ганчев – началник отдел „Пътен контрол” в КАТ. 12 от загиналите са пешеходци.

За да бъде намален броят на произшествията от 1-ви до 20-ти ноември 2012 г. в страната ще върви традиционната операция на полицията "Акция "Светлина".

Заедно с представители на общините ще бъде извършен оглед на уличното осветление в населените места, а с представители на пътната администрация - оглед на евентуални повреди по пътните платна, липсваща вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка на рискови участъци.

По време на акцията ударно ще се проверяват фаровете  и сигнализацията на пътните превозни средства, включително и на велосипеди, и каруци, както и изправността на чистачките, състоянието на гумите и т.н. През настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно с участието на пешеходци, твърдят от КАТ. Аварийността нараства, като загиналите пешеходци са 30% от всички убити на пътя.

Тази тенденция вече се откроява от началото на октомври. Увеличават се злополуките и поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и на най-уязвимите участъци, пешеходни пътеки и кръстовища, отсъствие на хоризонтална маркировка в населените места и извън тях.

Основна предпоставка е намалената светла част на денонощието, при запазена висока интензивност на движението на МПС и пешеходци във вечерните и сутрешни часове, по тъмно. Значителна част от автомобилите са с нерегулирани и неизправни светлини, двуколесните превозни средства, селскостопанската техника и каруците най-често са с липсващи или неефективни светлоотразители. Участниците в движението не познават достатъчно и подценяват рисковите фактори от намалената видимост.