Референдум и за "Алея Първа"

Мисия Варна

31-10-2012, 17:33

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Извинете, за какво протестираме днес" или как олекват каузите?

Модата на референдумите не подмина и Варна

Допитване до народа са решили да правят от партия "Зелените" за "Алея Първа". Как точно ще го инициират обаче все още не ясно. "Има три варианта - референдумът да бъде иницииран от кмета, с решение на местния парламент, като преди това, предложението за него е вкарано от поне 11 общински съветници или със събирането на 30 000 подписа от варненци. 

Инициативата за референдума била на СОПА (Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията). На техния сайт са публикувани и трите въпроса за допитването, като единият е "Искате ли Морска градина да достига до морето, като включва крайбрежния скат и зоната от ската до морския бряг". 

Вариантът кметът да обяви референдума се оказа, че не е опция за СОПА И "Зелените" затова решили да съберат 11 общински съветници, които да го внесат на сесия. Там обаче ударили на камък. "Изпратихме писмо до всички общински съветници, направихме и лична среща с четирима от тях", обяви Калина Павлова. Разговори били проведени с Марио Шиваров, Борислав Гуцанов, Костадин Костадинов и Николай Недков. Никой от тях обаче не откликнал категорично. Затова и "Зелените" се спрели на третия вариант. Да съберат 30 000 подписа от варненци, на базата на които Общинския съвет ще е длъжен да назначи дата за провеждане на референдума. На въпроса смята ли, че ще бъдат събрани необходимите подписи Павлова отговори: "Оптимист съм".