Варна плаща 2,2 милиона за ефектно осветление

Новините

31-10-2012, 12:13

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Парите са и за коледна украса през следващите 2 години

Общо 2,2 милиона лева ще струва празничната украса и ефектното осветление по емблематичните за морската столица сгради.

Парите за светещи снежинки и светлинни атракции около Катедралата, Операта, Часовника на централния площад, сградите на Окръжния съд и на община Варна, Археологическия музей, входа на Морската градина и околното пространство, Аспаруховия мост и други паметници на територията на града трябва да стигнат до края на 2014 г. Обществената поръчка получи фирма "Габровски", съобщава "Твоят ден".

Конкурсът за поддръжка на уличното осветление беше обявен още през пролетта, като резултатите трябваше да бъдат ясни още през юни. Договорите вече са подписани и са на обща стойност 12 млн. лв. без ДДС. За всеки от 5-те варненски района беше избрана отново фирмата, поддържала уличното осветление там и досега.

За всяка от петте позиции в обществената поръчка са кандидатствали поне по три фирми, но нито една от отхвърлените не е обжалвала избора. Единственият обявен критерий за офертите беше най-ниска цена.

Срещу 2,2 млн. лв. през следващите две години фирма "Пандора" ще отговаря за ремонтите на уличните стълбове, кабелите и лампите, включително и в подлезите в най-големия район - "Приморски".

"Димов къмпани" ще усвои 2 млн. лв. за осветлението в "Одесос". Във "Владиславово" за тази услуга ще се грижи "Консорциум Електромонтаж-Варна". Неговият договор е за 1,9 млн. лв., но парите са и за дейностите в селата Тополи и Казашко.
На 1,8 млн. лв. са оценени разходите за ремонт на уличните лампи в кв. "Младост" и село Каменар, който ще бъде грижа на "Девня трейд". Същата сума ще бъде вложена в район "Аспарухово". Там за лампите ще се грижи "Благстрой".

От общината съобщиха, че приоритетно ще започне възстановяването на повреденото осветление в подлезите, край учебните и детските заведения и в централната част.
Според шефа на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура" Стоян Димитров в поръчките е залегнало и изграждане на ново осветление по кварталните улички. В тазгодишния бюджет средства за тази дейност липсват, затова през 2013 г. ще се търсят варианти за поставянето на нови лампи там, където няма.