Съдят България, защото не може да се ражда у дома

Новините

30-10-2012, 05:39

Снимка:

© Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Най-интересното от вестник "24 часа" на 30-ти октомври

Хелзинският комитет обяви, че завежда дело срещу България в Европейския съд за правата на човека, защото законодателството не позволява бъдещите майки да раждат в домашни условия в присъствието на медицинско лице, съобщиха от dnevnik.bg.

Делото се завежда от бременна жена, която иска да роди у дома, но не може, защото законодателството предвижда ражданията да стават само в болници. Лекари и акушери, които асистират при домашно раждане носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

Единството условие, при което жена, може да роди в къщи е само ако вече са настъпили усложнения и се налага спешна намеса. Според правозащитниците закони, които ограничават правото на избор на жените къде да раждат, са в нарушение на правото им на личен живот.

"Хелизинският комитет ще настоява съдът да задължи държавата да промени текстовете, които принуждават майките да раждат само в болници, където трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо", съобщават от организацията.

Европейският съвет за правата на човека вече е осъдил Унгария за подобен пропуск в законодателството. Мотивът за решението е, че съществуващата заплаха от преследване, грозяща медицинските лица, които асистират при домашни раждане, нарушава правото на личен и семеен живот на жените.