Чиновници ще пускат по-бързо европарите

Парите

30-10-2012, 05:40

Снимка:

© Impact Press Group

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "Стандарт" на 30-ти октомври

Европейската комисия обяви, че е приела нови опростени процедури за предоставянето на средства на ЕС. Парите ще стигат с предимство до предприятията, неправителствените организации, изследователите, студентите и общините.

От 1 януари 2013 г. достъпът до тези средства ще се подобри, ще се повиши прозрачността и ще бъде въведена по-голяма отчетност за всеки, който работи със средства на ЕС, обеща ЕК. В регламента са предвидени по-големи възможности да се използват еднократни суми и единни ставки за по-малко средства, премахва се необходимостта от попълването на едни и същи данни във формуляри всеки път, когато се кандидатства за средства на ЕС, въвеждат се онлайн приложения. Според новите правила периодът между поканите за представяне на предложения, сключването на споразумения за безвъзмездни средства и сроковете за плащания ще се съкрати.

Освен това отпада задължението на бенефициентите на еврофондове да откриват отделни лихвоносни банкови сметки. Дори при получаването на лихва тя няма да се връща в бюджета на ЕС, нито ще се отчита като приход по проекта. Това решава един от основните проблеми за получателите на безвъзмездни средства и на други заинтересовани страни, по-специално от научните среди и неправителствените организации.