Съдят Боян Максимов за побой

Човекът, който "уволни" пресаташето на полицията във Варна, отива на съд за побой

Боян Максимов, заради когото днес окончателно уволниха говорителката на варненската полиция - Калинка Пенчева, ще бъде съден за нанасяне на средна телесна повреда.

Това стана ясно от изявлението на Районна Прокуратура-Варна днес.

"Към настоящия момент няма досъдебни производства, водени срещу Боян Максимов Боозов и наблюдавани от прокурор от РП-Варна, по които разследването не е приключило", се посочва в изявлението, подписано от прокурор Десислава Йотова - говорител на ВРП.

По-рано тази година обаче срещу Боян Максимов е било образувано и водено едно досъдебно производство, се пояснява в изявлението. То е било за престъпление, извършено на 30 юни 2012 г. във Варна. Става въпрос за средна телесна повреда, причинена от Боозов на лице с инициали А.Ф.А. от морската столица, изразяваща се в избиване на първи горен ляв и първи горен десен зъби, което е обусловило трайно затруднение във функцията на говора и дъвченето във фазата на захапването, посочват от прокуратурата. По него вече има обвинителен акт, внесен в съда. Образувано е дело, чието първо заседание е насрочено за 29 ноември тази година.

За това престъпление законът предвижда наказание затвор за срок до 6 години.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви в Стара Загора, че Боян Максимов има криминално минало, но към него няма да бъде проявяван тенденциозен подход от полицията. Униформените, запечатани на снимката, няма да бъдат наказани, каза още Цветанов.

В неделя около трийсетина души се събраха на протест на езерото Ариана в София в подкрепа на варненеца Максимов. Пенчева официално беше освободена днес, след като вътрешният министър Цветан Цветанов подписа заповед за това. Най-тежкото дисциплинарно наказание е наложено за това, че служителката е нарушила Етичния кодекс за поведение на държавните служители на МВР.