Варна - с ослепял Биг брадър до дни

Ако до 12 ноември не започнат ефективни разговори с МВР следва или доброволна ликвидация или процедура по обявяване в несъстоятелност на фирмата стопанисваща системата за видеонаблюдение

Системата за видеонаблюдение е на път да остане в историята заради бездействие. Ако до 12 ноември не започнат ефективни разговори с МВР сценариите са два - или решение за доброволна ликвидация или процедура по обявяване в несъстоятелност, научи Varnautre.bg. 

За невъзможността варненският Биг брадър да съществува без сключване на договор за поддръжка и сервизиране и доплащане цената на системата на доставчика Ефкон АГ -Австрия, в края на миналата седмица е уведомена община Варна. Отправена е поредната молба за съдействие към председателя на Общинския съвет и кмета Кирил Йорданов.
Последният, но финансово неприемлив вариант според анализите на дружеството, е преместване на командния център на системата за видеонаблюдение от ОД на МВР в сградата на община Варна за нуждите на управление на трафика на града и налагането на глоби.
Търговското дружество бе създадено през 2007 година в рамките на публично-частно партньорство на Ефкон АГ - Австрия с община Варна за изграждане на видеосистемата. Общината има 48% от дяловете, а останалите са на Ефкон България - дъщерно дружество на Ефкон АГ.
В началото на миналата година Ефкон АГ прехвърли собствеността върху системата на "Варна Ефкон". От юли 2008 година единствен ползвател на варненския Биг брадър е ОД на МВР, но полицията не плаща нито лев за сервизиране и за поддръжка. До май 2012 година тези разходите бяха за сметка на Ефкон АГ и на дъщерното й дружество.
През април пък стана ясно, че системата за видеонаблюдение във Варна не е въведена в експлоатация, което автоматично прави "честитките" за прегрешилите шофьори получени от полицията незаконни.
Многобройни и безрезултатни са до момента преговорите с МВР, както и заплахите, че Варна може да остане без видеонаблюдение.