Родните консерви с вносен зарзават

Новините

29-10-2012, 05:42

Снимка:

© Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "Стандарт" за 29-ти октомври

Консервната промишленост у нас използва почти изцяло вносни плодове и зеленчуци. Заводите не могат да разчитат на български суровини, защото производството им е много ограничено. Това каза Цветан Цеков от Асоциацията на земеделските производители в България.

Според него български плодове и зеленчуци се предлагат в изключително ограничени количества, и то за сурова консумация.

Могат да се намерят на тържищата и на пазарите, но трудно. Причината за липсата на български зарзават, от една страна, е тежката зима 2012 и сухото лято. От друга страна обаче, все повече стопани се отказват от отглеждането на зарзават, защото производството е скъпо, а конкуренцията от страна на чуждите земеделци - огромна.

Помощите, които тази година държавата отпусна, са като капка в морето, коментира още Цеков. Според него те покриват около 0,1% от себестойността на продукцията. Така че да се очаква, че помощите ще увеличат производството на български плодове и зеленчуци или ще помогнат за намаляване на цените им, е абсурдно, казва Цеков.

Според него парите, които са максимум по 7500 евро на стопанство, са само една глътка въздух за сектора, но не и спасение. С тези помощи не можем да се борим със субсидираната полска или италианска стока, казва овощарят. Той съобщи, че не само зарзаватът от Евросъюза ни бие по държавни помощи, но дори и македонският.

В западната ни съседка зеленчукопроизводителите и овощарите получават по 300-400 лв. на декар от държавата, а нашето подпомагане е 25 лв. за декар, каза Цеков. Ако държавата не започне активна политика по спасяване на сектора, той напълно ще изчезне до година-две, смята земеделецът.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен