Всеки пети в България живее под стрес

Новините

28-10-2012, 13:30

Снимка:

© БГНЕС / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Над 70% от нашенците смятат, че стресът в живота им ще се увеличи двойно през следващите 5 години

Всеки пети българин живее под стрес. В последните години психичните разстройства у нас рязко се увеличават, което води до намаляване работоспособността на населението и много загуби за икономиката.

Не винаги стресът зависи от нас. Понякога той се отключва от независещи от хората фактори като природни бедствия, например. Според статистически данни в Европа българите се определят като най-стресирани. В последните месеци тази тенденция се е засилила, тук се отнасят месеците, в които у нас беше извършен атентат, беше регистрирано силно земетресение и станаха многожество природни катаклизми.

"Малките стресови ситуации, всъщност, ни учат да се борим и те са донякъде благоприятни, т.е. те учат нашия имунитет, нашите възприятия как да се справяме с трудни ситуации. Но дистресът е този стрес, с който организма не успява да се справи", споделя кардиологът доц. Иво Петров.

В последните години се наблюдава тенденцията все повече хора да се отказват от престижни и добре платени длъжности, в които има много стрес, и да ги заменят за по-спокойни, макар и с по-ниско заплащане.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен