Интернет "изяде" местата за чакалъци

Новините

27-10-2012, 11:16

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от в. "Труд" на 27 октомври

"И тогава на моста ще бъдем пак двамата...", пееха "Щурците" в хита си "Среща".
Интернет и другите модерни комуникации обаче "изядоха" романтиката в отношенията и са на път да ликвидират любимите места за "чакалък" на няколко поколения българи. Често първата среща с бъдещото гадже се случва във виртуалното пространство. Но когато моментът за пряко действие настъпи, във всеки град се намират подходящи места, където двамата млади да се срещнат. Всяко поколение имаше своя любим район. Някои места губят популярност, други все още са интересни, но със затихващи функции, тъй като с помощта на мобилен телефон (а и с джипиес) всеки може да намери желания човек, където и да е. Най-култовото място за срещи на варненци остава Козирката срещу Катедралата. Оттам минават повечето автобуси за кварталите, а зад разположената на гърба на Козирката 24-метрова часовникова кула, строена през 1889 г., започва пешеходната зона на града, популярна като "гезмето".

Туристите често мислят, че под Козирката стоят само хора, които чакат автобусите. Но десетки от тях всъщност имат среща там, преди да поемат по Главната за няколко "тегела" или преди да седнат в любимото кафене. През зимата обаче модата се сменя и в любими места за срещи се превръщат трите мола в морската столица.

В София само преди седмица беше открита обновената градинка на Попа. Паметникът на Патриарх Евтимий от години е едно от най-предпочитаните места за среща в центъра на столицата. Все още там си удрят чакалък стотици двойки и компании, но вечер площадчето е претъпкано и затова все повече хора го отбягват.

От няколко месеца в любими места за срещи на пловдивчани се превърнаха обновеният Римски стадион и градинката зад Джумая джамия, прекръстена на "Седмия хълм". От там може да се тръгне на разходка към Стария град, Античния театър и Небет тепе или на шопинг по Главната. Все още има хора, които използват и класическите места за среща - под спрелия часовник на Централна поща, край паметника на местния зевзек Мильо на стълбите към бар "Калигула" или пред превърнатото в бинго бивше кино "Балкан". Още са популярни и "Копчетата" на площад "Стефан Стамболов". Името идва от кръглите седалки, наредени около близкия фонтан.