Цигарите скачат от януари

Новините

26-10-2012, 12:05

Снимка:

© Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Цигарите, които струват над 4,40 лв., може да поскъпнат с до 1,50 лв. от януари заради промяна в акцизните ставки

Следващият петък народни представители се готвят да внесат между двете четения на закона за ДДС предложение за промяна в начина, по който се определят акцизите, твърди в. "Труд".

Готвената промяна предвижда да се увеличи адвалорната ставка, която в момента е 23%, но да се намали специфичната от сегашните 101 лв. на 1000 къса.

При цигарите налогът се определя от сбора между твърда сума за 1000 къса (т.нар. специфична ставка) плюс процент върху продажната цена (адвалорна ставка).

При този механизъм цените на по-скъпите цигари ще нараснат, докато при евтините марки няма да има отражение.

Бъдещото предложение ще бъде втори опит за прокарване на нови акцизни ставки през тази година. През юни независимият депутат Венцислав Върбанов предложи процентната ставка на акциза да скочи на 56%, а специфичната да се намали на 25 лв. на 1000 къса. Изчисленията показаха, че облагодетелствани от тази промяна ще бъдат цигарите с цени под 4,60 лв.

Цените на по-скъпите щяха да скочат с до 40%. Първоначално текстът беше приет от ГЕРБ, но впоследствие отхвърлен, след като срещна съпротива от чуждестранните компании на нашия пазар.