Татари вдигат български музей

Туризъм

23-10-2012, 09:28

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Путин харесал идеята за комплекс край Болгар

Музей на българската цивилизация ще бъде открит до края на тази година в Татарстан. Това съобщи във Варна Минтимер Шаймиев, първият президент на републиката и настоящ държавен съветник. 4-етажният комплекс ще се шири на брега на Волга, в древното селище Болгар - бивша столица на Волжка България. В него ще бъдат изложени над 100 000 експоната.

Музеят ще бъде в близост до монумента, издигнат в чест на приемането на исляма от волжките българи през 922 г. В мемориалния комплекс се пази най-големият печатен Коран в света, вписан и в Книгата на рекордите Гинес. Той тежи 800 кг, дълъг е 2 м и е обсипан със скъпоценни камъни. Болгар скоро ще влезе в списъка с обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО, категоричен е Шаймиев. Наскоро президентът Путин е посетил мястото и се е запознал с проекта за Музей на българската цивилизация. Той остана много доволен, защото е поддръжник на идеята за съхранение на историческото наследство, заяви Шаймиев.
Във Варна той и делегация от Татарстан участват в Четвъртия международен български форум под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Проявата събра специалисти по прабългарска история и култура от Русия, Украйна, Унгария, България и Татарстан.
Уникалният "Атлас Болгарика. Време и пространство на българската цивилизация" беше представен от Академията на науките в Татарстан. В изданието са включени над 100 исторически карти, планове и схеми, отразяващи историята на прадедите ни - от корените им до преселението на Балканите и Средното Поволжие.