В самолета ще пускат и с ракия за близките

Нов терминал ще се строи на летището в София.

Слагате бутилка гроздова в ръчния си багаж. В дамската чанта имате и парфюм в шише от 100 милилитра. Ако сега пуснете тази чанта през рентгена, ще трябва да се лишите и от ракийката, и от парфюма, тъй като качването им в салоните на самолета е забранено. От началото на следващата година обаче вече свободно ще може да вземате течности над 100 милилитра със себе си, обяснява в обширен материал днес "24 часа". Това ще стане, след като летище София монтира нови много по-чувствителни рентгени от клас 2, казва шефът на аеропорта Веселин Пейков. Изискването е за всички летища в Европа, за да се премахне дискомфортът при пътуването.

Ще се купуват и още по-чувствителни рамки, през които минават на проверка пътниците.

В момента на летището монтират още 100 камери по пътя на багажите - от лентата до търбуха на самолета.
Има ги и в халетата, в които влизат лентите, за да бъдат качени багажите на колички и оттам в самолета. Статистиката на загубени багажи или на вещи от тях за столичното летище е 2 на 1000, което било много под нормите. Не оставяйте ценни вещи в багажите, които чекирате.

Като пари, скъпи бижута, камери, фотоапарати, часовници. Никой не носи отговорност за тях. Ако все пак някой желае да ги остави в куфара, трябва да ги обяви, да се види, че наистина са в багажа, и да плати такса за това, че ще му ги пазят с особено внимание. Таксата е процент от обявената стойност на скъпата вещ.

Нов терминал ще се строи на летището в София. Той ще с две галерии с 16 или 18 ръкава. Това каза шефът на аеропорта Веселин Пейков. Догодина се обявява поръчка за актуализиране на генералния план, който трябва да предложи варианти. Според Пейков най-лесния, най-бързия и най-икономичния вариант е да се събори стария и на негово място да се вдигне нова сграда. На мястото на паркинга пък можел да бъде построен многоетажен.

Новият терминал ще бъде за 5,5-6 млн. пътници, а общо летището ще може да приема към 8 млн. Очаква се той да е готов до 3-3,5 години.
Wi-Fi ще има навсякъде из терминалите от следващата година.
Аеропортът ще обяви и нов конкурс за таксита, които да возят от терминалите.